szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Élete 90. évében elhunyt Murray Gell-Mann Nobel-díjas amerikai fizikus, aki 1969-ben az elemi részecskék és a kölcsönhatásaik osztályozásával segítette az univerzum megismerését, az ezzel kapcsolatos felfedezéseiért nyerte el a tudományos világ legnagyobb elismerését.

Gell-Mann pénteken hunyt el Santa Fé-i otthonában, Új-Mexikóban. Halálának tényét a Santa Fé-i Kutatóintézet és a Kaliforniai Műszaki Intézet (Caltech) is megerősítette.

A tudós megújította a fizika tudományát a szubatomi részecskék nyolc csoportba sorolásával. Módszerét nyolcas útnak nevezte a buddhizmus tana, a megvilágosodás nyolcrétű ösvénye alapján. Később kidolgozta elméletét, mellyel azonosított a kvarkokat, a Föld anyagainak láthatatlan alkotóelemeit, melyekből a mezonok és a barionok (például a proton és a neutron) felépülnek. Kísérletek is bizonyították a kvarkok létezését, és ma már ezek az objektumok szolgáltatják az univerzum megértésének fizikai alapjait – közölte a Caltech.

Gell-Mann fizikusként végzett a Yale Egyetemen, majd doktori fokozatot szerzett a Massachusetts-i Műszaki Egyetemen (MIT). Kései éveiben érdeklődéssel fordult a biológia, az ökológia, a szociológia és a számítástechnika kompLexitása felé.

Társalapítóként közreműködött a Santa Fé-i Intézet létrehozásában a komplex rendszerek tanulmányozása céljából, 1994-ben The Quark and the Jaguar címmel kiadott könyvében közérthető nyelven mutatta be elméleteit.

[Kvarkok: 0,0000000000000000001 méteres a világ legkisebb dolga]

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Darázsfészkek alapján jöttek rá, hogy ez a sziklrarajz több mint 17 ezer évvel ezelőtt készült

Darázsfészkek alapján jöttek rá, hogy ez a sziklrarajz több mint 17 ezer évvel ezelőtt készült

Radar360: Nem jönnek a lazítások

Radar360: Nem jönnek a lazítások

Eddig bírta, 360 fölé került a forint

Eddig bírta, 360 fölé került a forint