szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Apple idei fejlesztői konferenciáján jelentette be Tim Cook, hogy hamarosan elérhetővé válik az Apple ID-val való bejelentkezés, ami megvédi a felhasználó adatait.

Hamarosan – a Google-, Facebook-, Twitter-azonosítókhoz hasonlóan – az Apple-ID-nkkal is beléphetünk harmadik fél weboldalára, alkalmazásába – jelentette be Tim Cook a nemrég rendezett fejlesztői konferenciájukon. (A WWDC egyéb bejelentéseiről itt olvashatnak.)

Eggyel több bejelentkezési lehetőség, mi ebben a különleges – kérdezhetnénk, és máris itt a válasz: az Apple szerint ez az azonosítási mód megvédi a felhasználó magánszféráját, mivel nem ad ki tényleges e-mail címet-harmadik félnek, és a személyes adatoknál is csak a legszükségesebbek megadására korlátozódik.

©

Az iOS 13 részeként megjelent bejelentkezési rendszert (Sign in with Apple) úgy alakították ki, hogy lehetőség van az e-mail-cím megadására vagy elrejtésére. Ha a felhasználó ez utóbbit választja, akkor az Apple véletlenszerűen egy egyszer használatos mailcímet hoz létre. Ezt csak az adott alkalmazás (weboldal) használja, és az ide érkező e-maileket az Apple belsőleg küldi el a felhasználó valódi címére. Ha a felhasználó valamiért úgy dönt, hogy nem akar több e-mailt a szóban forgó alkalmazástól, akkor kikapcsolhatja ezt az e-mail-címet. Így akár a spammelő weboldalak is ellehetetleníthetők.

Jelenleg az új funkció bétatesztelése folyik, és hamarosan API-ként (Application Programming Interface) lesz elérhető a fejlesztők számára, akik integrálhatják alkalmazásaikba, weboldalaikba. Az év második felében lesz széles körben elérhető, a felhasználók pedig egyszerűen, nyomon követés nélkül tudnak majd bejelentkezni.

Ez idáig nagyon jó és szép. Azonban – hívja fel a figyelmet a 9to5Mac – van itt egy kis bibi. Pontosabban egy feltétel és egy ajánlás, amit az Apple tett a felhasználók felé. A feltétele az, hogy a fejlesztők (amennyiben az App Store-ba szeretnék tudni alkalmazásukat) kötelesek felajánlani a Sign in with Apple lehetőséget is, amennyiben élnek a Google-, Facebook- vagy Twitter-bejelentkezéssel. Az ajánlás pedig az, hogy azt a bizonyos Sign in with Apple gombot az első helyre, a Google-, Facebook-, Twitter-bejelentkezés fölé tegyék. Ennek azért is van jelentősége, mert a felhasználók általában a legelső opciót választják.

Bár ez utóbbi csak javaslat, azaz nem feltétele az App Store-ba kerülésnek, a fejlesztők egy része bizonyára úgy fogja gondolni, hogy az Apple javaslatainak követése a legbiztosabb módja annak, hogy megszerezzék appjuk számára a jóváhagyást. Ez kockázatos lépés az Apple részéről éppen azokban az időkben, amikor mikroszkóp alá kerül állítólagos versenyellenes gyakorlata.

Ha máskor is tudni szeretne az Apple újításairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Weinstein áldozatai 17 millió dollárt kaphatnak

Weinstein áldozatai 17 millió dollárt kaphatnak

Viszlát, erdőirtás? Laboratóriumban nyomtatnának fatárgyakat

Viszlát, erdőirtás? Laboratóriumban nyomtatnának fatárgyakat

Bíróság elé áll Macron volt biztonsági főnöke

Bíróság elé áll Macron volt biztonsági főnöke