szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sikerült teljesen eltávolítani AIDS-kórokozókat élő egerek örökítőanyagából amerikai kutatóknak.

Az eljárást modern antiretrovirális gyógyszerek kombinációja és a CRISPR/Cas9 nevű génolló együttes alkalmazása tette lehetővé – olvasható a Nature Communications című tudományos folyóiratban.

A 13 kezelt egér közül öt szervezetében már öt héttel a kezelés után nem volt kimutatható a vírus. A terápiával tehát olyan vírusokat is elértek, amelyek inaktívan pihennek a sejtek örökítőanyagában, és amelyeket eddig az embereknél alkalmazott eszközökkel nem értek el.

A HIV-fertőzöttség korábban egyenlő volt a halálos ítélettel, a kifejlesztett antiretrovirális gyógyszerekkel az AIDS kórokozóját azonban ma már kordában tudják tartani. Tanulmányok azt is bizonyították, hogy a HIV hatékony terápia mellett nem fertőző. A gyógyszereket azonban egy életen át szedni kell, ami mellékhatásokkal járhat.

Kamel Khalili, a pennsylvaniai Temple Egyetem és Howard Gendelman, a Nebraskai Egyetem kutatója két módszert kombináltak. Egyrészt olyan szert adtak az egereknek, mely a HIV-vírus aktivitását több napra elfojtotta. Ezt az úgynevezett hosszan tartó, lassú hatékonyságú terápiás stratégiát (LASER ART) kombinálták a korábban kifejlesztett CRISPR-Cas9 nevű génolló-technológiával, amely az érintett sejtek DNS-éből kivágja a vírus örökítőanyagát.

Önállóan sem a LASER ART, sem a génolló nem tudja teljesen eltávolítani a HIV-vírust.

Az ismételt kezelések hatására a vírus az állatok egyharmadánál egy ki nem mutatható szintre süllyedt. Azokban az egerekben azonban, amelyeket csak az egyik módszerrel kezeltek, a vírus továbbra is megmaradt.

"Ez a tanulmány fontos lépést jelent az emberi HIV-fertőzés lehetséges gyógyításának kifejlesztése felé" – írta a Temple Egyetem.

Bár a kombinált terápia eredményei sokat ígérőek, további kutatásokra van szükség. Khalil szerint egy éven belül megnyílhat az út a majmokon, és lehetőség szerint embereken végzett klinikai vizsgálatok felé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
RTL: Tömegek voltak a plázákban szombaton

RTL: Tömegek voltak a plázákban szombaton

És akkor a kasszások már többet nézik az órát, mint az árut

És akkor a kasszások már többet nézik az órát, mint az árut

Közel 100 rendőr sebesült meg a hétvégi tüntetéseken Franciaországban

Közel 100 rendőr sebesült meg a hétvégi tüntetéseken Franciaországban