Az Antarktiszról vontatna az Emírségekbe egy hatalmas jéghegyet egy gazdag üzletember

Az Antarktiszról vontatna az Emírségekbe egy hatalmas jéghegyet egy gazdag üzletember

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ambiciózus, de kissé őrült tervet eszelt ki Abdulla Alshehi üzletember, hogy hazáját tiszta ivóvízhez juttassa: egy hatalmas jéghegyet vinne az Egyesült Arab Emírségekbe az Antarktiszról.

Az Euronews készített videós riportot Abdulla Alshehi üzletemberrel annak apropóján, hogy a dúsgazdag férfi egy hatalmas jéghegy átköltöztetésére vállalkozott, hogy hazája vízkészletét valamelyest növelni tudja.

Az Egyesült Arab Emírségekben egyre súlyosabb a helyzet a folyamatosan csökkenő vízmennyiség miatt, az utánpótlás pedig rendkívül költséges. Az üzletember viszont azt állítja, mérlegelte a rendelkezésre álló tervek pénzügyi részét, és az tűnik az olcsóbbnak, ha egy jéghegyet szállítanak hazájába.

Alshehi azt is kiszámolta, hogy a művelet nagyjából 100-150 millió dollárból, azaz kb. 44 milliárd forintból lenne megvalósítható. A férfi annyira komolyan gondolja a tervet, hogy 2019 második felében meg is kísérel leszállítani egy kisebb jéghegyet, hogy tapasztalatot szerezzenek a későbbi művelethez.

[Három budapestnyi jéghegy szakad le az Antarktiszról]

Az ötletgazdák mindezt egy övre hasonlító fémszerkezettel tervezik megvalósítani, ami elképzeléseik szerint képes egyben tartani a monstrumot, mielőtt az a célhoz érve szétesik. Alshehi szerint a jégtömb leszállítása nem csak ivóvízhez juttathatja az embereket, a mezőgazdaságnak is jót tehet, ugyanis a környezető sivatagos területeken több eső eshet a hatására. Emellett persze a turisztikai látványosság ötlete is felmerült.

A jégtömböt az akció részesei egy erre tervezett útvonalon akarják a Perzsa-öbölbe szállítani, ugyanis becsléseik szerint az évi átlaghőmérséklet itt mindössze 26 fok, ami megakadályozza, hogy a jéghegy még azelőtt elolvadjon, hogy célhoz értek vele. A művelet egyébként mintegy 10 hónapot vehet igénybe.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások