szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Összehajtható okostelefonokról/tabletekről hallva sok vállalat eszünkbe juthat, az IBM azonban nincsen közöttük. Pedig ők is dédelgetnek izgalmas terveket.

A korszerű PC-k egykori úttörője körül nagy a csend, ha az összehajtható eszközökről van szó, de ez nem jelenti azt, hogy ne dolgoznának ezen, ráadásul egészen más megoldást kitalálva, mint a riválisok. A holland LetsGoDigital oldal által feltárt szabadalmat még 2016-ban nyújtotta be az IBM, és az amerikai szabványügyi hivatal (USPTO) június közepén hozta nyilvánosságra. (A holland oldal szokás szerint el is készítette a 3D rendereléseket a szabadalmi információk alapján.)

©
©

A szabadalom egy igazán izgalmas koncepciót ír le, egy okosórát lehet kihajtani okostelefonná, azt pedig egy tabletté, így egyetlen eszközt háromféleképpen lehet használni, mindig a felhasználási módnak megfelelő kijelzőmérettel. Az okosóra önmagában vastagabb picit, mint a többi ilyen eszköz, viszont ez érthető, hiszen háromféle kijelzőt tartalmaz. Maga az óra-megjelenítő téglalap alakú, és nincsen kerete. Az alján csatlakozók vannak, amelyekhez különféle eszközök (pl, billentyűzet, egér) köthetők.

©

Amennyiben kicsinek tartja a felhasználó az óra kijelzőjét, egy extra képernyőket húzhat elő belőle, és az okosórából okostelefon lesz. Ha pedig ez sem elég, akkor további négy kijelzővel tabletté lényegíthető a készülék. A kijelzőrészek közötti elválasztás igen vékony, így nem befolyásolja a vizuális élményt.

©

Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen lenne a hajtogatási mechanizmus, a LetsGoDigital feltételezi, hogy a felhasználó parancsa alapján félautomatikus vagy inkább automatikus. Egyelőre még csak szabadalomról van szó, így nem tudni, mikor jönne ki az IBM egy ilyen eszközzel, de az megjósolható, hogy megbolygatná ezt a piacot.

Ha máskor is tudni szeretne a legérdekesebb új kütyükről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!