szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA is nagyban készül a holdra szállás 50. évfordulójára. Most például öt évtizeddel korábban készült fotókat újítottak fel, s tettek közzé panorámaképként.

Ember a Holdon
1969. július 20-án az amerikai Apollo-program legénységének két tagja, Neil Armstrong és Edwin "Buzz" Aldrin elsőként lépett a Holdra. Fél évszázad elteltével újra kiújult a verseny a Hold meghódításáért, de ezúttal már nagyobb a tét. Cikksorozatunkban áttekintjük a Hold-kutatás 50 éves történelmét és felvázoljuk az égitest kolonizálásának lehetséges forgatókönyveit.
Friss cikkek a témában

Július 20-án, most szombaton lesz 50 éve, hogy az Egyesült Államok űrhajósa, Neil Armstrong (és vele az első ember) a Holdra lépett. Az űrügynökség rengeteg új tartalommal készül az évfordulóra: fél évszázados képeket újítottak fel, majd panorámaképként többet is közzétettek közülük:

©
©
©
©
©

A képeket nagyobb méretben a NASA hivatalos Flickr-albumában nézheti végig. A digitálisan felújított fotókat maguk az űrhajósok készítették, ezekhez nyúlt tehát most hozzá a NASA, hogy élesebbek, illetve színgazdagabbak legyenek. Egy másikon 360 fokban lehet megtekinteni az égitest felszínét, ha arra is kíváncsi, kattintson erre a linkre. (Facebookos fotó nyílik.)

Konferencia is lesz

A holdra szállás fél évszázados évfordulóját a Puli Space csapata, partnereivel, a Magyar Bolygóközi Társasággal és Moon Village Association-nel (Holdfalu Egyesület) közösen egy nem szokvános rendezvénnyel ünnepli július 21-n a margitszigeti Holdudvarban.

A megemlékezés mellett a hangsúly az egyre nagyobb teret nyerő holdi robotikus felderítőexpedíciók lesznek, azon belül is a magánszféra részvétele, lehetőségei és potenciálja. A múltidézés után a résztvevőknek bemutatjuk az új technológiai és üzleti elképzeléseket: mi várható a következő néhány évben, és milyen lehetőségekre számíthatunk a következő fél évszázadban a ciszlunáris gazdaságban. Az űrügynökségek tervei mellett a feltörekvő magánkezdeményesekről és PPP-projektekről lesz szó.

A részleteket a backtothemoon.pulispace.com oldalon találja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarország az egyik a világban, ahol az Xbox népszerűbb a PlayStationnél

Magyarország az egyik a világban, ahol az Xbox népszerűbb a PlayStationnél

900 lóerő talán már elég lesz az új M5-ös BMW-ben

900 lóerő talán már elég lesz az új M5-ös BMW-ben

Ön milyen Nagykörutat szeretne? Az önkormányzat online kérdőívén elmondhatja

Ön milyen Nagykörutat szeretne? Az önkormányzat online kérdőívén elmondhatja