szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szerinte a Bastille napi repkedése eltörpül a mostani kihívás mellett.

Több európai vezető is részt vett azon a francia katonai parádén, amelyhez egy légdeszkán repülő fegyveres is csatlakozott. Egy rövid videó be is robbantotta az internetet, ezen Franky Zapata, a 40 éves jetski-bajnok és tartalékos katona látható, amint az ominózus légdeszkán repked.

Zapata, akit már csak repülő katonaként emlegetnek, most újabb nagy dobásra készül: az általa kifejlesztett légdeszkán akar átrepülni a La Manche csatorna felett.

A kísérletre csütörtökön kerül majd sor, pontosan 110 évvel azután, hogy Louis Blériot az emberiség történetében először átrepült a csatorna felett. Az út akkor 31 percig tartott.

Zapata úgy számol, hogy ha Calais mellől, Sangatte-ből elindul, és félúton megtankol, akkor 140 km/h-s sebességgel 20 perc alatt átér az angliai St Margaret’s Bay-be.

A feltaláló a Le Parisiennek azt mondta, ezzel valóra válik egy álom, de azt is bevallotta, hogy nagyon ideges, és ehhez a kísérlethez képest eltörpül a Bastille napi produkciója.

Úgy számolom, 30 százalék esélyem van, hogy sikerül.

A kísérletet a civil repülési hatóságok már jóváhagyták, a tengerészet viszont ellenezte, szerintük veszélyes lehet, ha a légdeszka tankolása miatt egy hajó állomásozik az egyébként rendkívül forgalmas La Manche csatornán. 

Ennek ellenére a tengerészet nem tiltotta meg a kísérletet, csupán arra kérték a feltaláló repülő katonát, hogy mielőtt elindul, tájékoztassa a francia parti őrséget és a mentőcsapatokat.

Zapata eredetileg kétszer akart megállni tankolni, egyszer francia, egyszer brit vizeken, de a hatóság álláspontja miatt végül elállt ettől a tervétől - igaz, szerinte ezzel tízszer olyan nehézzé vált a helyzete.

Azt még nem döntötte el, hogyan tankol majd. Ha leszáll a hajóra, az mindenképpen biztonságosabb, ha viszont felette lebeg, akkor tényleg joggal mondhatja, hogy átrepülte a csatornát.

(Guardian)


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az HBO GO és a Netflix után itt a Dramax, 5000 órányi török sorozattal

Az HBO GO és a Netflix után itt a Dramax, 5000 órányi török sorozattal

Világszerte hullámvasúton az oltási hajlandóság – most éppen fent vagyunk

Világszerte hullámvasúton az oltási hajlandóság – most éppen fent vagyunk

Menczer Tamás a Lancet cikkével érvel a Sinopharm-vakcina mellett

Menczer Tamás a Lancet cikkével érvel a Sinopharm-vakcina mellett