szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Samsung megkezdte a 12 gigabájtos memórialapkáik tömeggyártását. A közeljövőben elterjedhetnek az eddig csak a csúcskategóriára jellemző 12 GB RAM-os telefonok, melyek már az 5G-re és a mesterséges intelligenciára alapuló megoldások intenzívebb használatára is ki vannak képezve.

Elérkezettnek látta az időt a Samsung, így nemrég bejelentette: beindítja vadonatúj DRAM-jának, egyben az iparág első 12 gigabájtos LPDDR5 lapkáinak sorozatgyártását. Mindez óriási lökést ad a gyorsabb, és immár

12 GB RAM-mal szerelt mobiltelefonok elterjedésének.

Ekkora kapacitást eddig is el tudtak érni a gyártók, azok a memóriachipek viszont aránytalanul sokba kerültek, és a fogyasztásuk sem volt kevés. A Samsung 10 nanométeres eljárással készült lapkáinál ezt már sikerült kiküszöbölni.

©

A dél-koreai gyártó szerint vadonatúj chipjei 5,5 gigabit adatátvitelre képesek másodpercenként, teljes kapacitás mellett pedig még gyorsabbak: az átviteli sebesség ilyenkor akár 44 GB/s is lehet. Ilyen feszereltség mellett néhány full HD-s filmet is csupán másodpercekbe telik áthelyezni.

Bár az iparág a Note10-et emlegeti mint az új chipek első képviselőjét, erre gyakorlatilag semmi esély. Egyrészt a gyártás kezdete miatt, másrészt azért sem, mert a mobilba kerülő Snapdragon lapka ezt a memóriatípust

még biztosan nem támogatja.

A Samsung egyébként a 12 GB-os modulok tömeggyártásával sem fúj pihenőt, már javában tervezi a nagyobb, 16 gigabites egységeket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zárlat okozott hibát, már újra működik a paksi 4-es blokk

Zárlat okozott hibát, már újra működik a paksi 4-es blokk

Az Origo korábbi tulajdonosának 42 milliós támogatásból épül panziója a Balatonon

Az Origo korábbi tulajdonosának 42 milliós támogatásból épül panziója a Balatonon

A kormány saját hatáskörben elvette a táppénzt a külföldön nyaralt karanténosoktól

A kormány saját hatáskörben elvette a táppénzt a külföldön nyaralt karanténosoktól