szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár nem csupán hat böngészőbővítményről derült ki, hogy serényen gyűjti az adatokat a felhasználókról, ezek azonban különösen népszerűek, és sok millióan használják őket. Pontosabban csak használták, mert mind a Google, mind a Mozilla deaktiválta a hírbe hozott bővítményeket.

Jó néhány népszerű böngésző-bővítmény gyűjti az adatokat a felhasználókról, hogy azután az információkat értékesítse. Például, hogy ki milyen oldalakat látogat, sőt akár azt is, hogy milyen fényképeket néz meg.

A The Washington Post számos ilyen bővítményről tud, azonban hatot érdemes kiemelni ezek közül, ugyanis ezeket a kiegészítőket sok millióan letöltötték és használják. Ezek a bővítmények: a Hover Zoom (egyszerűen nagyíthatók a netes képek), a SpeakIt (szövegek beszéddé alakítása, hat nyelven, 1,4 millióan használják), a Super Zoom (nagyításra használható bővítmény, de már korábban eltávolította a Google és a Mozilla), a SaveForm.net Helper (fájlok letöltése például a YouTube-ról, a Facebookról, a Vimeóról, a SoundCloudról stb.), a FairShare Unlock (Chrome- és Firefox-kiegészítés: ingyenese lehet vele elérni prémium tartalmakat), valamint a PanelMeasurement (piacikutatási felmérések megtalálásában segít). Valamennyi bővítmény elérhető (volt) Chrome-ra, kettő pedig Firefoxra. Összességében több mint négymillióan használják ezeket.

A Washington Post arra is rámutatott, hogy az említett bővítmények adatvédelmi feltételeiben annyi azért szerepel, hogy felhasználói adatokat gyűjthetnek, illetve a PanelMeasurement és a FairShare Unlock kifejezetten állította, hogy a felhasználó böngészési tevékenységéről is gyűjt adatokat, a bővítményeket jegyző DDRM cég fejlesztői ezért nem is értik a letiltást. Ugyanis mind a Google, mind a Mozilla deaktiválta már a szóban forgó bővítményeket, miután a Washington Post értesítette őket.

Ezzel azonban még messze nem oldódott meg a gond, mindez – a Washington Post szavaival élve – csak a jéghegy csúcsa. Az Észak-Karolina Állami Egyetem kutatói a közelmúltban megvizsgálták, hogy 180 ezer Chrome-kiterjesztés esetében mennyiből kerülnek ki adatvédelmi szempontból érzékeny adatok. 3800 ilyen kiterjesztést találtak, és ezek közül a tíz legnépszerűbbnek több mint 60 millió felhasználója van. Persze sokuknál nincs szó rosszindulatú tevékenységről, azonban a lehetőség ott rejlik valamennyiben, hogy bármikor értékesítse a felhasználói adatokat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
354 lóerős lett a Mercedes dízelhibrid divatterepjárója

354 lóerős lett a Mercedes dízelhibrid divatterepjárója

Fontos győzelmet arattak az Airbnb megregulázását szorgalmazók az Európai Bíróságon

Fontos győzelmet arattak az Airbnb megregulázását szorgalmazók az Európai Bíróságon

Zöld pokol: limitált szériás új Audi R8 érkezett

Zöld pokol: limitált szériás új Audi R8 érkezett