szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eddig sem iparkodott Donald Trump és kormánya, hogy lépéseket tegyen a klímaváltozás ellen, ami az amerikai elnök meggyőződésével ellentétben valóban itt van. Egy új jelentés arról árulkodik, hogy Trumpék még csak tudomást sem akarnak venni a folyamatról.

Az, hogy Donald Trumpnak nem szívügye a klímaváltozás, nem újdonság. Az amerikai elnök a minden április 22-én esedékes Föld napján meg sem említette a folyamatot, annak ellenére, hogy a környezetvédelem (és vele a klímaváltozás megoldása) az utóbbi években csak még égetőbb kérdéssé vált.

A Trump-kormányzat a témához való hozzáállását az is jól mutatja, hogy tavaly június 1-jén bejelentették: az Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből. Trump később pontosította a dolgot, azt mondta ugyanis, hogy az egyezménnyel nincs baja, a feltételek nem jók szerinte. Ennek ellenére továbbra meglehetősen szkeptikusan beszél a klímaváltozásról:

Twitter-csatornáján többször hangoztatta, hogy miért kellene harcolnia valami ellen, ami szerinte nem is probléma.

A történethez most a szintén amerikai Environmental Data & Governance Initiative jelentése igyekszik hozzátenni valamit. Ennek eredménye szerint érdekes jelenség figyelhető meg az amerikai kormányzati, vagyis a .gov végződésű weboldalakon: a kutatók szerint azóta, hogy Trump elnök lett, egyre kevesebb klímaváltozásról szóló bejegyzés található meg rajtuk.

Az, hogy bizonyos cikkek, dokumentumok lekerülnek egy oldalról, önmagában még nem utal katasztrófára. Ha azonban a jelentés konkrét eredményét nézzük, más a helyzet: egész pontosan arról tesznek említést, hogy a Trump-adminisztráció vezetése alatt egyszerűen kiradírozódnak a kormányzati honlapokról az olyan szavak, mint a "klímaváltozás" és "tiszta, zöld energia".

A jelenség abból a szempontból nem új, hogy Trump beiktatása után gyakorlatilag azonnal eltűnt a Fehér Ház egyik aloldala. Na, mit gondol, melyikről van szó? Igen, a klímaváltozásról: a ma már csak archív szájton rengeteg információt lehetett olvasni a klímaváltozás jelenségéről, illetve Barack Obama adminisztrációjának ez ellen tett lépéseiről.

De nem csak adatok tűntek el, azok a tudományos kutatások is köddé váltak, melyek a klímaváltozással járó egyik (és valószínűleg) legnagyobb lehetséges problémát feszegették, az élelmiszerellátást. A Politico is írt róla, hogy az amerikai kormány gyakorlatilag rutinszerűen igyekszik meghekkelni ismert szakemberek jelentéseit, mielőtt azok széles körben ismertté válnának.

Pedig a klímaváltozás zajlik, és nem csak a világ távoli részein. Nálunk, Magyarországon is érezni hatását. Ami viszont rosszabb: mindegy, hogy a Föld melyik részén vagyunk, a folyamat a NASA szerint is megállíthatatlan.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hiába hallgatott Bayer Zsolt 20 évig a pedofil "harcostársáról", felelősségre nem vonható érte

Hiába hallgatott Bayer Zsolt 20 évig a pedofil "harcostársáról", felelősségre nem vonható érte

A Richter 263 millió dollárt fizetett a Janssen fogamzásgátló tapaszáért

A Richter 263 millió dollárt fizetett a Janssen fogamzásgátló tapaszáért

A HP új laptopján automatikusan elsötétül a képernyő, ha nem a tulajdonosa ül előtte

A HP új laptopján automatikusan elsötétül a képernyő, ha nem a tulajdonosa ül előtte