szerző:
hvg.hu

A NASA tette közzé azt a fantasztikus felvételt, amit a Parker napszonda készített még november elején a csillagunkról.

A nyáron indult útjára a NASA Parker Solar Probe nevű eszköze, ami egy nagyon fontos feladatot teljesít: a Napot tanulmányozza olyan közelről, amilyen közelről eddig soha nem sikerült még a történelem során. A NASA november elején közölte, a szonda behatolt a Nap külső légkörébe, a koronába, így mintegy 24 millió kilométeres távolságba került tőle. De nemcsak ezért volt érdekes a repülés, hanem azért is, mert az eszköz dokumentálta is az esetet.

A NASA fotóján a találkozásnál készített a napszonda WISPR (Wide-field Imager for Solar Probe, vagyis a nagylátószögű képalkotó berendezése). A felvételt még november 8-án alkotta meg az eszköz, nagyjából 27,7 millió kilométerre a Naptól, a meglehetősen vastag, 12 ceniméter átmérőjű hőpajzsa mögül. A képen a csillagból nagy energiával kilövellő plazma látható, az alatt közzvetlenül fényes pontként pedig a Jupiter jelenik meg.

©

A kutatók rendkívül izgatottak a küldetés miatt, szerintük ugyanis a Nap legtöbb titkát maga a korona rejti. A Parker szonda három nagyon fontos kérdésre keresi majd a választ:

  1. Hogyan lehet forróbb a korona, mint a Nap látható felszíne?
  2. Hogyan lehet ennyire gyors a Napból kilövellő szél?
  3. Hogyan távolodhatnak a csillagtól bizonyos naprészecskék a fénysebesség felével?

A kutatók úgy látják, a Parker napszonda mérései ezekre a kérdésekre adhatnak majd választ, ami közelebb visz bennünket ahhoz, hogy megértsük a csillagok működését.

A következő hét évben még 23-szor fog a Nap mellett elrepülni a szonda, a legkisebb távolsága a felszíntől pedig 6 millió kilométer lesz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI / hvg.hu Tech

60 év után megfejthetjük a Nap titkait: már úton van a szonda, amely minden eddiginél közelebb merészkedik

Több halasztás után vasárnap végül egy Delta IV Heavy hordozórakétával a floridai Cape Canaveralból az űrbe emelték a Parker Solar Probe nevű űrszondát. Az egység a NASA tervei szerint berepül a Nap koronájába, 6,1 millió kilométerre közelítve meg a felszínt, tehát hétszer közelebb jut, mint bármely korábbi szonda.

Megint felfüggesztik a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását

Megint felfüggesztik a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását

Ez az egér egy komplett számítógép, még monitor is van hozzá

Ez az egér egy komplett számítógép, még monitor is van hozzá

Lavina zúdult egy szállodára és egy vendégházra Ausztriában

Lavina zúdult egy szállodára és egy vendégházra Ausztriában

Kivizsgáltatja a nyugdíjkáosz okát Varga Mihály

Kivizsgáltatja a nyugdíjkáosz okát Varga Mihály

Bozótvágó késsel hadonászó férfi okozott pánikot egy londoni metróállomáson – videó

Bozótvágó késsel hadonászó férfi okozott pánikot egy londoni metróállomáson – videó

150 ezer liter folyékony csoki árasztotta el az utat Arizonában

150 ezer liter folyékony csoki árasztotta el az utat Arizonában