szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA tette közzé azt a fantasztikus felvételt, amit a Parker napszonda készített még november elején a csillagunkról.

A nyáron indult útjára a NASA Parker Solar Probe nevű eszköze, ami egy nagyon fontos feladatot teljesít: a Napot tanulmányozza olyan közelről, amilyen közelről eddig soha nem sikerült még a történelem során. A NASA november elején közölte, a szonda behatolt a Nap külső légkörébe, a koronába, így mintegy 24 millió kilométeres távolságba került tőle. De nemcsak ezért volt érdekes a repülés, hanem azért is, mert az eszköz dokumentálta is az esetet.

A NASA fotóján a találkozásnál készített a napszonda WISPR (Wide-field Imager for Solar Probe, vagyis a nagylátószögű képalkotó berendezése). A felvételt még november 8-án alkotta meg az eszköz, nagyjából 27,7 millió kilométerre a Naptól, a meglehetősen vastag, 12 ceniméter átmérőjű hőpajzsa mögül. A képen a csillagból nagy energiával kilövellő plazma látható, az alatt közzvetlenül fényes pontként pedig a Jupiter jelenik meg.

©

A kutatók rendkívül izgatottak a küldetés miatt, szerintük ugyanis a Nap legtöbb titkát maga a korona rejti. A Parker szonda három nagyon fontos kérdésre keresi majd a választ:

  1. Hogyan lehet forróbb a korona, mint a Nap látható felszíne?
  2. Hogyan lehet ennyire gyors a Napból kilövellő szél?
  3. Hogyan távolodhatnak a csillagtól bizonyos naprészecskék a fénysebesség felével?

A kutatók úgy látják, a Parker napszonda mérései ezekre a kérdésekre adhatnak majd választ, ami közelebb visz bennünket ahhoz, hogy megértsük a csillagok működését.

A következő hét évben még 23-szor fog a Nap mellett elrepülni a szonda, a legkisebb távolsága a felszíntől pedig 6 millió kilométer lesz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Tech

60 év után megfejthetjük a Nap titkait: már úton van a szonda, amely minden eddiginél közelebb merészkedik

Több halasztás után vasárnap végül egy Delta IV Heavy hordozórakétával a floridai Cape Canaveralból az űrbe emelték a Parker Solar Probe nevű űrszondát. Az egység a NASA tervei szerint berepül a Nap koronájába, 6,1 millió kilométerre közelítve meg a felszínt, tehát hétszer közelebb jut, mint bármely korábbi szonda.

Megint a volt Origo-tulajdonos cége nyerte az MNB kommunikációs tenderét

Megint a volt Origo-tulajdonos cége nyerte az MNB kommunikációs tenderét

Philippe Legrain: Mi lesz a populizmussal Trump veresége után?

Philippe Legrain: Mi lesz a populizmussal Trump veresége után?

Lukasenka szerint az új alkotmány után már nem ő lesz a fehérorosz elnök

Lukasenka szerint az új alkotmány után már nem ő lesz a fehérorosz elnök