szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Jáde Nyúl 2 (Yutu-2) elnevezésű kínai holdjáró már 271 métert tett meg az égitest távoli oldalán, hogy tudományos felfedezéseket tegyen az ismeretlen területen.

A jelek szerint nemcsak célba juttatni sikerült a kínaiaknak a Jáde Nyúl 2 névre keresztelt holdjárót, de a szerkezet jól is érzi magát a Hold Földről nem látható oldalán. Az eszköz a kínai tudósok szerint már 271 métert tett meg a leszállási helyétől – vagyis több mint 100 métert a legutóbbi, áprilisi "mérés" óta. Most azonban egy kis pihenés következik: a Kínai Nemzeti Űrügynökség közlése szerint ugyanis a holdjáró a Csang'o-4 űrszonda leszállóegységével együtt a Hold éjszakai idejére alvó üzemmódba kapcsolt szerdán.

A Csang'o-4 űrszonda januárban landolt a Kármán Tódor magyar-amerikai fizikusról, repülőmérnökről elnevezett 180 kilométer széles Von Karman-kráterben és útnak indította a Jáde Nyúl 2 (Yutu-2) elnevezésű holdjárót. Ez a kráter a 2300 kilométer széles Déli-sark-Aitken-medencében fekszik a Hold távoli oldalán.

[Íme a képek a Hold azon oldaláról, amit a Földről sosem látunk]

A Holdon egy nap 14 földi nap hosszúságú, ugyanígy az éjszaka is. A Csang'o-4 a napenergia hiánya miatt vált alvó módba az éjszakák alatt.

©

A leszállóegység és a holdjáró tudományos műszerei remekül működtek a Holdon a nappal során, egy tudományos adatmennyiséget már leküldött a szonda a Földre elemzésre.

A Jáde Nyúl 2 élettartamát egyébként eredetileg három hónaposra tervezték, de a jelek szerint jól érzi magát a Hold felszínén.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsony: Nem volt baj a Lánchíd közbeszerzésével

Karácsony: Nem volt baj a Lánchíd közbeszerzésével

Orosz hackerek törhették fel a volt brit külkereskedelmi miniszter e-mail-fiókját

Orosz hackerek törhették fel a volt brit külkereskedelmi miniszter e-mail-fiókját

Alaposan átrendezte a lakáspiacot a falusi csok

Alaposan átrendezte a lakáspiacot a falusi csok