szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hosszú ideje fejleszti már a Google a Maps új változatát, melyben a kiterjesztett valóság segíti a gyalogosokat. A funkció végre elkészült, a cég pedig elkezdte bekapcsolni.

A Google tavalyi fejlesztői konferenciáján hozakodott elő egy merőben új Maps-verzióval, amelyben a kiterjesztett valóság segítségével navigálhatnak a felhasználók. Az eltelt hónapok alatt a funkció sokat fejlődött, most pedig elérkezett az idő, hogy a cég végre (fokozatosan) elérhetővé tegye azt.

A Live View, magyarul "Élőképnek" nevezett újdonság az útvonalra vetített nyilakkal és irányokkal mutatja, merre menjen a felhasználó. Vagyis továbbra is az alkalmazást kell használni a navigációhoz, ám fontos előrelépés, hogy a tájékozódást a való élet és a programbéli irányok együtt segítik.

A Google a fejlesztés során nem közölte, pontosan mely piacokon teszi majd elérhetővé az új funkciót is tartalmazó Térképet, de egy csütörtöki közleményükből kiderült: mi, magyarok sem maradunk ki belőle. (Ez eddig nem volt egyértelmű, habár ennek ellenkezőjére sem utalt semmi.)

A Live View-t mindeddig a Térkép helyi idegenvezetői (Local Guide) és a Pixel telefonok tulajdonosai használhatták, de ők is csak tesztelésre. Mostantól azonban az ARCore-ral felszerelt androidos telefonokon és ARKit-et támogató iPhone-okon is megy, igaz, béta üzemmódban. (A támogatott készülékek listája itt érhető el.)

A Live View főként városnéző túrák alkalmával jöhet jól (ennek megfelelően autóból, buszról nem is működik), hogy a felhasználók könnyen megtalálják a nevezetességet, az utcát, amelyre mennének, egy kávézót vagy múzeumot. Az adott várost idegennek érző túrázók könnyen elveszhetnek, ha nem tudják a helyes irányt, ám a Google fejlesztése segít felismerni, merre induljanak.

De az Élőkép nemcsak nagyvárosokban lesz elérhető, minden olyan helyen is, ahol az Utcakép, azaz a Street View működik.

A funkció használata rendkívül egyszerű. A Google Térképet megnyitva a felhasználó beírja úti célját, és kiválasztja a séta ikonját. Ezután az „Élőkép” gombra kell koppintani, majd a telefon kameráját a minket körülvevő épületekre irányítani. Amint a Térkép beazonosítja pozíciónkat, megjelennek a környezetre vetített nyilak és a jelek. Amennyiben már használjuk a navigációt, elegendő a bal alsó sarokban az „Élőkép” gombra nyomni.

Cikkünk írásakor a fejlesztés (nálunk) még nem volt elérhető, de ez nem jelenti azt, hogy más magyar felhasználóknál ne lenne használható.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Semmelweis szakértője szerint nem szabad nyáron evés után egyből fogat mosni

A Semmelweis szakértője szerint nem szabad nyáron evés után egyből fogat mosni

Gond van a gyárban az új iPhone-okkal

Gond van a gyárban az új iPhone-okkal

4,3 másodperc alatt 0-ról 200 km/h-ra: nem rakéta, hibrid autó

4,3 másodperc alatt 0-ról 200 km/h-ra: nem rakéta, hibrid autó