szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Összefogott négy nagy amerikai televíziós hálózat, és bepereltek egy nonprofit szolgáltatást, amely ingyenesen tette lehetővé tévécsatornák műsorának nézését az interneten keresztül. Igaz, semmit sem fizetett a nagy műsorszolgáltatóknak.

Négy neves műsorszolgáltató is pereli a Locast nevű szolgáltatást (és a mögötte állókat), amiatt, hogy engedély nélkül teszi lehetővé olyan tévéműsorok nézését az interneten, amikért egyébként fizetni kellene – írja a Reuters. A szóban forgó Locast egyébként nonprofit szervezet, nem kér pénzt a műsorokért, csupán adományokat fogad el a weboldalán keresztül. A szolgáltatás állítólag lefedi az amerikai piac 31 százalékát. Még ha nincs is nyeresége, érthetően elég nagy negatív hatással van az olyan kábel- és műholdtévés szolgáltatókra, akiknek fizetnek a nézők. A négy nagy szolgáltató (CBS, NBC, ABC, Fox) kifejezetten azt sérelmezi, hogy a Locast komoly bevételkiesést okoz nekik.

A Locast egyébként már másfél éve tevékenykedik, és eddig elkerülte a nagy négyes haragját. De vajon mi verhette ki a biztosítékot? Vannak, akik szerint a DirecTV tulajdonosa, az AT&T áll a háttérben, aki vitába keveredett a CBS-szel és a Nexstarral. Hogy ezért vagy sem, az nem tiszta, mindenesetre a szolgáltató hozzáadta a Locast appját a DirecTV-hez és U-verse vevőihez, ráadásul júniusban 500 ezer dolláros adományt adott a Locastnek.

©

Hogy aztán emiatt került-e a Locast a nagy négyes célkeresztjébe, az kérdéses, és lehet, hogy sosem derül ki az igazi ok, most majd mindenesetre a bíróságon folytatják. A Locast mögött álló cég ügyvédje szerint független, közszolgáltatást nyújtó vállalkozásról van szó, amelynek tevékenységét a szerzői jog engedélyezi. Az a tény, hogy másfél éven keresztül egyetlen műsorszolgáltató sem terjesztett be keresetet ellene, azt sugallja, hogy mindezt már korábban felismerték. Bíznak abban, hogy a peres eljárás során meg tudják majd védeni ezeket az állításokat.

Mindeközben a négy műsorszolgáltató háborog: na nehogy már a tévézés Robin Hoodjának kiáltsák ki a Locastet. A szolgáltatás ugyan valóban nem profitorientált, viszont az alapítása, a finanszírozása és a működése határozott kereskedelmi célokra utal.

Többen is párhuzamot vonnak a mostani eset és egy 2012-ben indított vállalkozás, az Aero esete között. Az Aero napi 1 dollárért, illetve évi 8 dollárért közvetített tévéműsorokat az előfizetőinek, és akárcsak a Locast, ő sem fizetett a műsorszolgáltatóknak. Az Aerót még 2012-ben számos szolgáltató beperelte, és végül az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága úgy ítélte meg, hogy az Aero megsérti a szerzői jogi törvényt. Az Aero végül beszüntette a működését.

Ha értesülni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megszólalt az Újpesten megkéselt rendőr: "Nagyon köszönöm a kiállást mellettünk!"

Megszólalt az Újpesten megkéselt rendőr: "Nagyon köszönöm a kiállást mellettünk!"

Figyelmeztetnek a britek: az új vírusmutáció halálosabb lehet az eddiginél

Figyelmeztetnek a britek: az új vírusmutáció halálosabb lehet az eddiginél

Két hullámban alakulhattak ki a Naprendszer bolygói

Két hullámban alakulhattak ki a Naprendszer bolygói