szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A góliátbéka képes akár egy 2 kg-os követ is arrébb mozgatni, hogy megépítse a saját "fészkét".

Azzal valószínűleg senkinek sem mondunk újat, hogy többféle méretű békafaj is él a világon, azt viszont már talán kevesen tudják, hogy létezik egy igen megtermett faj is. A góliátbékák – az általunk ismert fajtákhoz képest – óriásira nőnek: a tömegük lérheti a 3 kg-ot, hosszuk pedig a 30 centimétert is. A világ legnagyobb példányát 1989-ben Kamerunban találták: 36,83 centiméter hosszú és 3,66 kg-os volt. A tudósok már régóta tanulmányozzák az állat viselkedését, most pedig egy új bizonyítékot találtak arra, hogy saját magának alakítja ki azt a tavat, ahol aztán szaporodik.

A Journal of Natural History című tudományos szaklapban megjelent tanulmány az első olyan publikáció, amely bizonyítja a tóépítő viselkedést egy afrikai kétéltűben – nevezetesen a góliátbékában. A berlini természettörténeti múzeum két kutatója, Mark-Oliver Rödel és Marvin Schäfer – ők jegyzik a lapban megjelent tanulmányt – szerint a béka mérete összefüggésben áll a sajátos viselkedésével – írja a Gizmodo.

©

A kutatók olyan kamerákat helyeztek ki, amelyek timelapse videót készítettek a békákról. Ezek alapján úgy tűnik, az állat képes akár egy 2 kg-os követ is arrébb mozgatni, hogy felépítse saját tavát. Schafer szerint ez a viselkedés azt is mutatja, hogy a góliátbéka kifejezetten gondoskodó szülő. Az állat ugyanis a gyors folyók mentén alakítja ki a saját tavát az utódok felnevelésére, így azok nemcsak a ragadozóktól védettek, de a víz erős sodrásától is. A kutatók úgy vélik, a nagy sziklák mozgatása is közrejátszott abban, hogy ezek az állatok ilyen nagyra nőttek.

Hasonló "fészeképítést" egyébként már korábban is megfigyeltek a tudósok más fajok esetében, de a tavak építésére eddig nem volt bizonyítékuk. Az egyetlen, tavak kialakításához kapcsolódó viselkedést az ökörbéka "produkálja", ami egy csatornát húz a saját "tavához", hogy az nehogy kiszáradjon.

©

A tudósok Egyenlítői-Guineában bukkantak először olyan tavakra, amit a góliátbékák alakítottak ki. A leveleket, apró kavicsokat és egyéb törmelékeket tartalmazó tó semmilyen más természeti képződményre nem hasonlított, így úgy tűnt, azt "mesterségesen" hozták létre. A szakemberek végül 22 tavat találtak, amelyek közül 14-ben legalább 3000 petét számoltak össze. A kamerákat ezután helyezték ki, amivel sikerült megörökíteniük a műveletet.

A békák többnyire "kidobálták" a törmelékeket a medencéből, de olyan is előfordult, hogy abból mesterséges gátat építettek. A leginkább lenyűgöző mozzanat azonban az volt, amikor a gödör aljáról eltávolították a köve(ke)t, hogy annak a helyére tudják letenni a petéket.

©

Azt a tudósoknak nem sikerült megállapítaniuk, hogy a nőstény vagy a hím építette-e a tavat, és melyikük őrizte a "fészket". A szakemberek szerint a mostani felfedezés is azt mutatja, még mindig nem tudunk mindent a bennünket körülvevő világról.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tényleg minden biopamut, amit ezen a néven adnak el?

Tényleg minden biopamut, amit ezen a néven adnak el?

Újra Mondok József lett Izsák polgármestere

Újra Mondok József lett Izsák polgármestere

Koronavírus: 17 ambuláns mintavételi pontot hoztak létre országszerte

Koronavírus: 17 ambuláns mintavételi pontot hoztak létre országszerte