szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miközben 2020 januárjától már a Windows 7 is elavult rendszernek minősül majd, a vállalatok harmadánál még Windows XP is fut egyes hálózatba kötött gépeken, ami komoly biztonsági kockázatokat vet fel.

Észak-amerikai és európai IT-döntéshozókat faggatott a Spiceworks, elsősorban a vállalatok számítógépes rendszerének biztonságára fókuszálva. A témába vág természetesen a minél frissebb operációs rendszer használata is, éppen ezért meglepő, hogy még mindig nagyon sokan használják a Windows 7-et, a Windows 8-at, sőt a Windows XP-t is.

A felmérés során azt firtatták, hogy melyik rendszert használták legalább egy eszközön a céges hálózatban 2017-ben, és mi a helyzet ezzel most, 2019-ben. Emelkedést – nem meglepő módon – csak a Windows 10-nél könyvelhettek el, a Windows 7 esetében már csekély csökkenést tapasztaltak, a Windows 8-nál nagyobb, a Windows XP-nél pedig még nagyobb esést.

©

Ezzel együtt a vállalatok 32 százaléka még mindig legalább egy gépén a 18 éves Windows XP-t futtatja, ami már 2014 óta nem kap frissítést és biztonsági javítást. És hiába csökkent ez a szám a 2017-es 42 százalékról 32 százalékra, riasztó, ha egy vállalatnál ennyire kiszolgáltatott eszköz van a hálózatban, hiszen ez a többi gépre is hatással lehet.

Az sem túl jó hír, hogy a Windows 7 használata még mindig igen magas a vállalati szférában. Ez ugyanis azt is jelenti, hogy nagy számmal vannak jelen idősebb eszközök és szoftverek (amelyek nem futnak az újabb rendszeren), és nem egy olyan van ezek között, amelyet a gyártó sosem frissített. Mindenesetre – derül ki a felmérésből – a Windows 7-et továbbra is használó vállalatok 67 százaléka a januári határidő letelte előtt tervezi a Windows 10-re történő áttérést, azonban a negyedük csak „valamikor” 2020 januárja után szándékozik frissíteni.

Ha érdeklik a windowsos hírek, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghátrált a Tempus, már nem kell a nyilatkozniuk a civileknek, hogy külföldről támogatottak-e

Meghátrált a Tempus, már nem kell a nyilatkozniuk a civileknek, hogy külföldről támogatottak-e

Ledöntötték a spanyol fasiszta diktátor utolsó szobrát

Ledöntötték a spanyol fasiszta diktátor utolsó szobrát

Megmutatta a Samsung, milyen kamera lesz a következő csúcsmobiljában

Megmutatta a Samsung, milyen kamera lesz a következő csúcsmobiljában