szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA mérnökei bevizsgálták a 2020-as Mars-misszió marsjáró robotjának kameráit, a gép tökéletesen lát.

A NASA mérnökei elvégezték a végszerelés alatt álló, a 2020-as Mars-misszióra készülő marsjáró kameráinak ellenőrzését - legalábbis a legtöbb kameráét, azokat vizsgálták, amik előre néznek, illetve amelyek a marsjáró árbócán helyezkednek el, a hátra néző kamerák még hátra vannak. A vizsgálat eredményei szerint a marsjáró tökéletesen lát.

A vizsgálathoz egy pontok alkotta rácshálót tartalmazó táblát helyeztek a marsjáró elé különböző távolságokra egy métertől negyvenig. A mérnökök ezután ellenőrizték, hogy az összes kamera az elvárt felbontásban és torzításmentesen látja-e a pontokat.

A marsjárót számtalan kamerával szerelték fel, van két navigációs kamerája, négy veszélykereső kamerája, két kutatási célokat szolgáló kamerája az árbócon és a szintén kutatási célokat szolgáló "SuperCam" néven emlegetett főkamerája.

A robot várhatóan 2020 júliusában indul a Marsra.

(Digital Trends)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!