szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sok mindent pletykáltak az Apple új csúcsmobiljáról, az iPhone 11 Pro Maxról, az iFixit pedig kiderítette, mi igaz ezekből.

Évek óta rendületlen lelkesedéssel szedi szét az újonnan piacra lépő okostelefonokat az iFixit, hogy kiderüljön, mennyire lehet könnyen (vagy épp nehezen) javítani őket, ha elromlana bennük valami. A csapat nemrég például 10 pontot adott a 10-ből a Fairphone 3 nevű készülékre, ami gyakorlatilag a világ legkönnyebben szerelhető okostelefonja lett így.

Az iFixit csapata ezúttal a szeptember elején bemutatott új iPhone-t, egész pontosan az iPhone 11 Pro Maxot vette górcső alá, hogy kiderüljön, mennyire okoz idegbajt egy szerviznek, ha bevisznek hozzájuk egy ilyen készüléket. Az elmúlt időszak találgatásai után az egyik legérdekesebb kérdés az volt, hogy mekkora akkumulátorral és hány GB RAM-mal kínálja a vásárlóknak a cég a terméket. Mindkettő kiderült:

előbbi 3969 mAh-s, utóbbiból pedig 4 GB fért el a mobilban.

©

Az akkumulátorral kapcsolatban további érdekesség, hogy L alakja van, ami a Max-készülékek esetében először fordul elő. Ráadásul itt egy dupla csavar jött, kiderült ugyanis, hogy a pakkhoz a szokásoson túl tartozik még egy kábel, amivel csatlakoztatták a rendszerhez.

©

Az iFixit szerint ez lehet a bizonyíték a korábban pletykált úgynevezett bilaterális töltésre. Ez lényegében annyit jelent, hogy vezeték nélkül nemcsak felvenni, de leadni is képes az áramot – vagyis például az AirPods fülhallgatót akár ezzel is lehet majd tölteni.

Ugyanakkor az Apple korábbi dokumentációja szerint egy újfajta megoldással követik nyomon azt, hogyan muzsikál az akkumulátor, így akár erre is szolgálhat a második csatlakozás.

©

A szakemberek szerint az Apple a hőelvezetésnél is új megoldást alkalmazott: a készülék belsejéből több grafitrétegen keresztül "szívják" el a hőt, ami aztán eloszlik a mobil hátulján.

©

Összességében 6 pontot adtak a maximális 10-ből a mobil javíthatóságára. Mint írják, az akkumulátort nagyon könnyű szervizelni, de ha egy leesés miatt megreped a mobil, a javítás csak az egész ház cseréjével oldható meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!