szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A franciaországi Cadarache-ban épül a világ első kísérleti fúziós erőműve, az ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor). Az építkezés jelenleg körülbelül 60 százalékos készültségű, a nemzetközi projekt résztvevői magyar közreműködéssel azon dolgoznak, hogy energiát lehessen előállítani a Nap energiatermelését modellező technológiával. Erre a fizikusok szerint a század második felében kerülhet sor.

A fúziós erőmű megalkotásával tulajdonképpen a Nap energiáját hozzák a Földre a tudósok. Zoletnik Sándor, a Wigner Fizikai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa az M1 tévécsatornának elmagyarázta, hogy a már Teller Ede által is propagált ötlet a hidrogénatommagok egyesülésével működik: az elemi hidrogén két izotópja, a deutérium és trícium nagy nyomáson és magas hőmérsékleten történő fúziója szolgáltatja az energiát. Ezt szeretnék megvalósítani itt, a Földön, valahogy úgy, ahogy a csillagokban is történik.

©

Zoletnik Sándor szerint a Nap közepén körülbelül 10 millió kelvin fokos hőmérséklet van, itt a Földön azonban ennek a tízszeresét kellene előidézni ahhoz, hogy működjön a folyamat. "Ez adja a nehézséget, ez olyan energiatermelési mód volna, ami extrém körülményeket igényel, itt a Földön olyan berendezéseket kell alkotni, amelyek még soha nem voltak a világban, és ehhez óriási tudásra van szükség" – hangsúlyozta a tudós, aki szerint fizikai és technikai problémák egyaránt megoldásra várnak még.

[15 000 000 Celsius-fokot mértek a fúziós erőmű belsejében, ami 2030-ra már adhat energiát]

A fizikus szerint 2025-26-ban már tesztelhetik a fő egységeket. Ezután a 2030-as években lehet demonstrálni, hogy fizikailag hogyan lehet egy ilyen folyamatot megvalósítani. Zoletnik Sándor úgy véli, valamikor a század második felében már működhetnek ilyen erőművek.

Ha megépül a reaktor, amely a mindennapi életben leginkább elektromos energiatermelésre használható, és 100-200 év múlva ezek az erőművek el tudnak terjedni, akkor nem lesz szükség a szén-dioxid-kibocsátás korlátozására.

A termonukleáris erőművek ugyanis – a mai atomerőművekkel ellentétben – nem termelnek hosszútávon bomló radioaktív anyagokat és szén-dioxidot sem.

Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már több mint 20 millió adag koronavírus-oltást adtak be a britek

Már több mint 20 millió adag koronavírus-oltást adtak be a britek

Ezt a hat számot kellett volna eltalálni

Ezt a hat számot kellett volna eltalálni

Lemondott egy DK-s polgármester a neki járó oltásról

Lemondott egy DK-s polgármester a neki járó oltásról