szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vadvilág is egyre jobban érzi a klímaváltozás következményeit, Nagy-Britanniában pedig különösen: az ott élő emlősök több mint negyedét kihalás fenyegeti.

A friss, State of Nature című tanulmány nagyjából 7000 faj adatait vizsgálta több mint 70 szervezet segítségével.

A jelentés szerint

minden ötödik növényfajt, a gombák és zuzmók 15 százalékát, a gerincesek 40 százalékát és a gerinctelenek 12 százalékát, az emlősfajok 26 százalékát fenyegeti a kihalás.

A kutatás szerint a "főbb fajok" 60 százalékának populációja csökkent 1970 óta. A vizsgált fajok egyedeinek átlagos száma 13 százalékkal csökkent. A vadvilág egyre gyorsabban változik, és a kutatók arra jutottak, hogy a fajok több mint felének az egyedszáma vagy gyorsan csökkent, vagy növekedett az elmúlt tíz évben.

[Megtörténhet az elképzelhetetlen: néhány éven belül kihalhatnak a tigrisek]

A kutatás eredményei szerint a faji sokszínűség csökkenésének egyik fő oka az, hogy egyre intenzívebbé válig a mezőgazdálkodás. Miközben ezzel növekedett az élelmiszertermelés, "drámai hatással volt a farmvidékek vadvilágára". A növényvédő szerekkel kezelt termőterületek 53 százalékkal növekedtek 1990 és 2010 között.

A vadvilágbarát földművelés "segíthet lelassítani a populációk csökkenését, de nem elegendő a folyamat megállításához és visszafordításához" – olvasható a jelentésben, amely kiemeli a klímaváltozás jelenleg is tartó hatásait.

A brit nemzeti meteorológiai szolgálat (Met Office) szerint Nagy-Britannia tíz legmelegebb évét 2002 óta jegyezték fel. A klímaváltozás "messzemenő változásokat idézett elő az ország vadvilágában, a fajok elterjedésében és ökológiájában, és ez folytatódni fog évtizedeken vagy akár évszázadokon át" – írják a tudósok.

[Nem kérdés, hogy történelmi időket élünk – az a kérdés, lesz-e még folytatás]

A kutatás szerzői szerint Nagy-Britanniában számos faj, köztük madarak, pillangók, lepkefélék és szitakötők az elmúlt négy évtizedben fokozatosan északra húzódtak, évtizedenként átlagosan húsz kilométerrel. A melegedő tengerek pedig változásokat idéztek elő a planktonok és a halak eloszlásában.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Volt kulcsa, de inkább szétverte az albérlete ajtaját

Volt kulcsa, de inkább szétverte az albérlete ajtaját

Kamu szűrővizsgálatokra nyergeltek át a nyugdíjasokat bepalizó cégek

Kamu szűrővizsgálatokra nyergeltek át a nyugdíjasokat bepalizó cégek

Orbán a lengyel vezérhajót követné, de az nagyon más irányba megy

Orbán a lengyel vezérhajót követné, de az nagyon más irányba megy