szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ecetmuslicák életét 48 százalékkal meghosszabbító gyógyszer-kombinációt hoztak létre kutatók, akik szerint eredményeik segíthetnek az emberek öregedési folyamatának egészségesebbé tételében.

"Nem akarjuk kicselezni a halált, csak segíteni az embereket, hogy egészségesek és betegségektől mentesek maradjanak utolsó éveikben is" – mondta Linda Partridge, a University College London egészséges öregedést kutató intézetének és a Max Planck Intézetnek a munkatársa, a kutatás egyik vezetője.

A három szer – a hangulatjavító lítium, a rákkezeléseknél alkalmazott trametinib és egy immunszabályozó szer, a rapamycin néven is ismerhető szirolimusz – különböző sejtfolyamatokat befolyásol.  Mivel mindhárom gyógyszert alkalmazzák már orvosi kezelések során, tudják róluk, hogy biztonságosak. Az viszont már új felfedezés, hogy kombinációjuk segíthet lelassítani az öregedés folyamatát – mondta Jorge Castillo-Quan, a kutatás másik vezetője –, összeadva ugyanis jelentős hatásuk volt az ecetmuslicák (Drosophila melanogaster) élethosszára.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmányból kiderül, Castillo-Quan és munkatársai a három gyógyszerből külön-külön és kombinálva is adott muslicák csoportjainak. Minden egyes szer önállóan átlagosan 11 százalékkal növelte meg az állatok élettartamát, két szer párosítása pedig 30 százalékkal. Ha viszont mind a három szert kombinálták, a muslicák 48 százalékkal tovább éltek, mint azok, melyek nem kaptak kezelést.

A kutatók azt mondják, felfedezésük újabb bizonyítéka annak, hogy az úgynevezett polipirula (többfajta alacsony dózisú szer kombinációja) a jövőben segíthet megelőzni a korhoz köthető betegségeket.

A tudósok további vizsgálatokat terveznek, hogy pontosan megfejtsék, hogyan hatnak a gyógyszerek a kombinációban. Remélik, hogy kutatást végezhetnek összetettebb állatokon, például egereken, hogy megvizsgálják a hatást, mielőtt klinikai vizsgálatokba kezdenének.

Ha értesülni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tudja, vitás helyzetekben hová fordulhatnak a vállalkozások? Most tesztelheti!

Tudja, vitás helyzetekben hová fordulhatnak a vállalkozások? Most tesztelheti!

A betegellátás zajlik, de vannak problémák az orvoshiány miatt

A betegellátás zajlik, de vannak problémák az orvoshiány miatt

Ahány ország, annyi oltásútlevél, káosz fenyeget

Ahány ország, annyi oltásútlevél, káosz fenyeget