szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szállingóznak a hírek a 6G-ről, azonban a témában talán leginkább otthon lévő Huawei vezére szerint egyelőre korai erről beszélni, ami persze nem jelenti azt, hogy vállalata ne lenne rajta a technológia fejlesztésén.

A letöltések elméleti sebessége elérheti az akár 1 Tbitet másodpercenként a 6G-s mobilhálózatoknál, érthető tehát, hogy izgalmasnak tűnnek az ezzel kapcsolatos hírek. 2020-at emlegetnek a 6G-vel kapcsolatban, azonban ez leginkább a kutatási és fejlesztési tevékenység indítására vonatkozik.

Sokan rajta vannak a témán (a Samsung például új kutatóközpontot hozott létre), és a telekommunikáció nagyágyúja, a Huawei is kacsingat a 6G felé. Ren Zhengfei, a vállalat vezérigazgatója jelentette be, hogy cége megkezdte a kutatásokat a témában. A mandarin nyelvű szöveg hivatalos fordítását a CNBC idézi, és e szerint a Huawei párhuzamosan dolgozik az 5G-n és a 6G-n.

Persze ez utóbbi még csak igen korai szakaszában tart, és legalább tíz évre van szükség ahhoz, hogy valóságos, kihasználható technológiává váljon – véli a Huawei-vezér. Ráadásul mielőtt a 6G realitássá válna, meg kell határoznia az iparágnak a szabványokat, amelyek kialakítása évekig eltarthat. Ezt Trump elnöknek is tudomásul kell vennie, aki amúgy – derült ki egy februári Twitter-posztjából – ASAP (azaz olyan hamar, ahogyan csak lehet) szeretné a 6G-t is. Azonban tudomásul kellene vennie, amit a Mashable is megjegyzett: az "olyan hamar" igen messze van még, a 6G-s hálózati kommunikáció egyelőre még csak elméletileg, koncepcióként létezik.

Egyébként az sem teljesen egyértelmű egyelőre, hogyan és mire lehet majd használni ezt a technikát. Mindemellett a Huawei most elsősorban az 5G-re fókuszál, már 50 kereskedelmi 5G szerződést írt alá, többet, mint vetélytársai, a Nokia és az Ericsson.

Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dobrev Klára koronavírusos

Dobrev Klára koronavírusos

A járvány a metróközlekedést is veszélyezteti

A járvány a metróközlekedést is veszélyezteti

Fusizás, osztálypénz, unokázós csalás – így csökkentené az államadósságot a Duma Aktuál

Fusizás, osztálypénz, unokázós csalás – így csökkentené az államadósságot a Duma Aktuál