szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Különös probléma ütötte fel a fejét a Facebookon: miután a felhasználók jelentettek egy csalót a közösségi oldalon, a rendszer néhány órán belül kizárta őket, és visszalépni sem tudtak. A miértet egyelőre senki sem tudja, de volt, aki egy hónapig nem fért hozzá a fiókjához.

Ha a Facebookon egy rég nem látott ismerős, rokon, főleg ha egy már elhunyt személy "felkeres" bennünket, és pénzt kér tőlünk, akkor megszólal a vészcsengő az ember fejében, és jelenti az adott profilt. Ha azonban ezt mostanában tenné valaki, akkor nem biztos, hogy azzal jól járna. Sőt.

A Twitteren a napokban nagyot ment a #FacebookLockout hashtag, melyet azok a felhasználók posztolnak ki, akiket látszólag megbüntetett a közösségi oldal. Ezek a felhasználók megpróbáltak jelenteni egy-egy gyanús profilt/oldalt, de nemhogy sikerrel nem jártak, az ő fiókjukat zárolta a közösségi oldal.

A Mashable beszámolója szerint így járt például Cory Comer is, aki az amerikai RateLinkx nevű logisztikai vállalat marketingigazgatója. Miután jelentett egy profilt, néhány órán belül lezárta a fiókját a Facebook, és nem tudott hozzáférni. Mindez nemcsak neki okozott bosszúságot: mivel az övé volt az egyetlen profil, amely hozzáfért a vállalat oldalához a Facebookon, így egy héten át senki sem kezelte azt.

Comert egy régi kollégája kereste meg a Facebookon azzal, hogy pénzt szeretne kérni tőle. A szakember gyanút fogott, hogy ezt talán mégsem az ő barátja írta, ezért jelentette az esetet a Facebook felé.

Akiknél hasonló dolog történt, ott a Facebook azt kérte, azonosítsák magukat valamilyen módon. Ez még rendben is lenne, csakhogy az azonosításra létrehozott rendszer nem működik – állapították meg a felhasználók.

Mindez akár többhetes kizárást is jelenthet, és mivel a legtöbbjüknek nem volt másik profilja, így se belépni nem tudtak, se felvenni a kapcsolatot a Facebookkal. Végül a Twitterre kezdtek el írni. Comer azóta több olyan felhasználóval is beszélt, akik hasonló módon jártak. Van köztük olyan is, aki már egy hónapja nem tud visszalépni a profiljába.

Mindez azért is igen komoly probléma számukra, mert sokan hirdetést futtatnak a közösségi oldalon, így anyagi kár is érte őket.

Hasonló módon járt az ügyvédként dolgozó Michelle Gruesbeck is, aki amellett, hogy nem tudott adománygyűjtést indítani a Saving Grace of Maryland néven ismert állatmentő csapatnak, egyetlen olyan alkalamzásához sem fért hozzá, amelybe korábban a Facebook segítségével lépett be.

Artem Russakovskii, az Android Police egyik alapítóját pedig azért zárta ki a Facebook, mert egy ismeretlen létrehozott egy profilt Russakovskii nevével, majd jelentette őt a közösségi oldal felé. Azóta a Facebook már visszaengedte őt, de a lépés finoman szólva sem volt megnyugtató.

A Facebook szóvivője az eseteket látva úgy nyilatkozott, már dolgoznak a probléma elhárításán, az eddig kizárt felhasználókat pedig visszaengedték a rendszerbe.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb páratlan leletet, érintetlen ceremoniális kocsit találtak Pompejiben

Újabb páratlan leletet, érintetlen ceremoniális kocsit találtak Pompejiben

Feljelenti Rogán apósát az OLAF-nál a Momentum

Feljelenti Rogán apósát az OLAF-nál a Momentum

Ferenc pápa Rómában, pápaként kíván meghalni

Ferenc pápa Rómában, pápaként kíván meghalni