szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

Szinte minden lakásban található legalább egy tükör, amely előtt életünk során – pár perces etapokban – rengeteg időt eltöltünk. Egy magyar találmánynak köszönhetően ezt az időt mostantól egy kicsit jobban is kihasználhatjuk.

Az elmúlt időkben alaposan megszórták az életünket különböző kijelzőkkel. Csuklónkon ott a limitált információmennyiség közlésére képes okosóra, zsebünkből bármikor előhúzhatjuk az egyre nagyobb kijelzős mobilunkat, az ágyban sokan szeretünk tabletezni, az íróasztalnál notebookozunk, a nappalit pedig továbbra is a televízió képernyője uralja.

Akad továbbá egy olyan lakberendezési tárgyunk, amely ugyan hasonlít egy méretes képernyőre, de egyszerűen csak annyit tesz, hogy visszatükrözi az előtte lévő képet. Ez lenne ugyebár a tükör. Szépítkezéskor, öltözködéskor használjuk, de mi lenne, ha némi intelligenciával is felvérteznénk? Egy magyar fejlesztőben is felvetődött az ötlet, majd azt tett is követte, és elkészült a tudomásunk szerint első, kereskedelmi forgalomba szánt hazai okostükör.

Menő

Amikor először találkozik valaki ezzel az enyhén futurisztikus tükörrel, általában a "menő" szó vagy a "nagyon menő" szavak hagyják el a száját. Tény, ami tény, jelenleg kevés ennél komolyabb high-tech értéket képviselő lakberendezési tárgyat tudnánk felsorolni. Ráadásul az InfóTükör még a kicsit ódivatúbb enteriőrökből sem lóg ki, a maga stílusos fakeretével beleolvad a lakásba.

©

Olyannyira, hogy alaphelyzetben semmi sem árulja el róla: az átlagos tükrök igen limitált képességénél sokkal több lakozik benne. Egészen addig ugyanúgy néz ki, mint egy normál tükör, amíg valaki nem áll elé, vagy nem suhan el előtte.

A hozzánk eljutott példány 160 centiméter magas, 64 centiméter széles és 6 centiméter vastag, vagyis egy tipikus állótükör. Némi megszokást igényel, hogy a reflexiós üveg az egyedi felhasználási mód miatt sötétített kivitelű, vagyis a tükörképünk a megszokottnál némileg sötétebb. Ezenkívül nem árt, ha a közelben van egy konnektor vagy egy hosszabbító, ennek a tükörnek ugyanis elektromos áram is kell a működéséhez. (Persze normál tükörként energia nélkül is használható.)

Okos

Az első bekapcsolást követően körülbelül 1 percnyi idő kell ahhoz, hogy a mintegy 15 kilogramm tömegű tükör "okos" része életre keljen. Ezt követően azonban lényegében már sohasem kell a ki/bekapcsológombhoz nyúlnunk, a készülék ugyanis a már említett mozgásérzékelős elven magától aktiválja, illetve inaktiválja magát. Alapértelmezés szerint a mozgás érzékelését követően 5 percig aktív a képmegjelenítés, ezt követően pedig lemegy alfába a rendszer.

©

Az aktív tartalom a felső részen, fordított U-alakban jelenik meg egy a tükörbe rejtett számítógépes monitoron. Vagyis amíg mi középen fésülködünk vagy éppen borotválkozunk, addig a tükörképünket körbeölelhetik a folyamatosan frissülő tartalmak.

Az InfóTükör képes megjeleníteni többek közt a beérkező leveleinket, a Gmail- és Facebook-értesítéseinket, a pontos időt, a dátumot, a kinti és benti hőmérsékletet, illetve a lakhelyünk aktuális időjárását és meteorológiai prognózisát. A hőmérsékleti értékek részben saját szenzorból, részben online forrásból származnak. Ugyancsak hasznos extra, hogy a tükör meg tudja jeleníteni a lakhelyünkhöz legközelebbi, illetve lényegében bármely budapesti tömegközlekedési eszköz menetrendjét, így segítvén, hogy a reggeli rohanásban ne késsük le a buszt, trolit, villamost.

©

Jelenleg mintegy tizenöt modul érhető el, amelyek között motivációs és spirituális gondolatokkal szolgáló példányok is megjeleníthetők. A leginkább a normál applikációkhoz hasonlítható modulokat egy okostelefonon, vagy egyéb kütyün futó böngészőből lehet ki/be kapcsolgatni, dedikált alkalmazás egyelőre sajnos nem érhető el. Érdemes egyébként megfontolni, hogy pontosan milyen tartalmakat, milyen e-mail-fiókokat teszünk ki a tükörre, ez ugyanis nem „egyszemélyes”, hanem egyszerre több személy által látott, használt eszköz.

©

Az online funkciókhoz wifis vagy Ethernet-kapcsolatra van szükség, ezek nélkül csak dátumot, időt, hőmérsékletet, illetve páratartalmat tud megjeleníteni a rejtett kijelző.

Háttér

Az InfóTükör "lelke" egy parányi Raspberry számítógép, melyen nyílt forrású, és bárki által szabadon elérhető és konfigurálható szoftverek futnak. A konfiguráláshoz egeret és billentyűzetet, valamint távoli hozzáférést is használhatunk.

©

Itt jegyzendő meg, hogy jelen formájában az eszköz nem egy tipikus "leveszem a boltban a polcról és otthon csak bekapcsolom" kategóriás termék. A beállításhoz szakértelem szükséges, de a gyártó ebben díjmentesen segít, illetve arra ösztönzi a kísérletező kedvű felhasználókat, hogy nyugodtan ássák bele magukat egy picit jobban a tükör lelkivilágába. Ezenkívül jó hír, hogy az ígéretek szerint hamarosan sokkal egyszerűbbé válik a készülék kezdeti beállítása.

Sokakban felvetődhet a kérdés, hogy ha ez tulajdonképpen egy folyamatosan működő számítógéppel ötvözött tükör, akkor nem kell-e félni a jelentősen megnövekő áramkiadásoktól. Nos, átlagos használat, vagyis észszerűen beállított mozgásérzékelős ki/bekapcsolás mellett napi 5-6 forinttal nőnek a kiadásaink, ami havi szinten is alig több 150 forintnál. Negatívum, hogy a fényerőt csak telefonos böngészőből lehet állítani, jól jönne valamilyen szenzoros, automatikus fényerőállítás – ez például csökkenthetné még ezt a nem túl nagy fogyasztást is, miközben a kényelmen is javítana.

Extrák

A teszt során gyorsan megszerettük a bim-bam funkciót. Ennek lényege, hogy az okostükör minden egész órát a mechanikus faliórák jellegzetes hangjával és harangozással jelez. Beállítható, hogy ilyenkor csak egy, vagy az adott órának megfelelő számú bim-bamozás hangozzon el, és természetesen úgy időzíthető a funkció, hogy az éjszakai órákban ne zavarja meg a nyugalmunkat.

©

A hazai fejlesztő azt ígéri, hogy néhány hetente új funkciókat honosít meg a tükrön. Így elvileg semmi akadálya, hogy hamarosan fotóalbum, biztonsági kamera, videós kaputelefon, hűtés/fűtés/világítás vezérlés, illetve térkép-jellegű szolgáltatások jelenjenek meg az újszerű platformon. Ezek a korábban megvásárolt tükrökre is elérhetők lesznek frissítés formájában.

A használatot egyelőre jelentősen bekorlátozza, hogy a vázolt konfigurációs lehetőségeken kívül nem igazán lehet interaktív kapcsolatba kerülni a tükörrel. Kapásból jönne az ötlet, hogy érintésérzékennyé lehetne tenni a felületet, de a fejlesztő szerint ez nem lenne ideális, ugyanis folyamatosan törölgetni kellene az ujjlenyomatokkal teli felületet. Ennek életképesebb alternatívája, hogy a tükör peremén helyeznek el egy kisebb érintőpadot, de komolyabb fantázia van a gesztus-, illetve a hangvezérlésben. Ez egyelőre még a jövő zenéje, mint ahogy az is, hogy az okostükör Alexa, illetve egyéb hasonló digitális asszisztens támogatást kapjon.

©

Konklúzió

+ : nagyon menő, informatív, alacsony fogyasztású, komoly potenciál van benne.

: egyelőre nehézkes a konfigurálás és az interakció, lehetne kicsit világosabb és olcsóbb.

Az örök klasszikus “tükröm-tükröm” kérdésre egyelőre nem tud választ adni az InfoTükör, mindenesetre jól látszik, hogy ebben az otthon, illetve akár munkahelyen is bevethető kütyüben még nagyon komoly lehetőségek rejlenek. Jelen formájában a készülék 140 ezer forintba kerül, és kíváncsian várjuk, hogy a fejlesztése milyen irányban fog elmozdulni a közeljövőben.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
FT: Újra padlót foghatnak az EU gazdaságai, W-alakú kilábalás jöhet

FT: Újra padlót foghatnak az EU gazdaságai, W-alakú kilábalás jöhet

Nagy a tét, szavazzon: melyik faj legyen az év hala?

Nagy a tét, szavazzon: melyik faj legyen az év hala?

Így keringőzik több ezer daru a Hortobágy felett – videó

Így keringőzik több ezer daru a Hortobágy felett – videó