szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Facebook részvényesei valószínűleg pezsgőt bontottak, amikor Mark Zuckerbergék közölték az elmúlt három hónap pénzügyi eredményeit.

Újabb három hónap telt el az évből, így szerda este a már megszokott menetrend szerint tette közzé a Facebook a legújabb, 2019 harmadik negyedévére vonatkozó pénzügyi jelentését. A számokból kiderül, a részvényesek és a cég vezetése is elégedetten dőlhet hátra, ugyanis ismét sikerült növekedést elérni.

A legfrissebb adatok szerint tovább nőtt azon felhasználók száma, akik havonta legalább egyszer belépnek a platformra. Jelenleg 2,449 milliárd ilyen ember van a világon, ami ha egy hajszálnyival is, de gyengébb teljesítmény, mint amit három hónappal korábban produkált a cég. 2019 első és második negyedévét összehasonlítva +39 millió fővel nőtt a havonta legalább egyszer a Facebookra belépők száma, míg a második és a harmadik negyedév között "csak" +35 milliós volt a változás. Mindez egyébként 1,5 százalékos bővülést jelent.

©

A fenti táblázatot persze éves összehasonlításban is érdemes nézni. Így már (2018 harmadik negyedévéhez képest) 178 millió fős bővülésről beszélhetünk, míg 2018 harmadik negyedévét és 2017 harmadik negyedévét összehasonlítva +199 millió felhasználóról beszélhetünk.

Azon már szinte meg sem lepődünk, hogy ismét nőtt a naponta aktív felhasználók száma. 2019 harmadik negyedévében 1,623 milliárd ilyen júzerről beszélhetünk, ami nagyjából 2,2-2,3 százalékos bővülés (+36 millió fő) az előző negyedévhez képest. Az év eleje (vagyis 2018 utolsó negyedévéhez képest) már 100 millió, naponta legalább egyszer bejelentkező felhasználóval bővült a Facebook, míg az egy évvel korábbi adattal összehasonlítva a változás +128 millió fős.

©

A bevételek alakulását nézve úgy tűnik, "helyre állt a világ rendje", a cég ugyanis az utóbbi három hónapban 17,652 milliárd dollárt könyvelhetett el, ami 766 millió dollárral több az előző negyedéves összesítéshez képest. Az adatsorból jól látszik, hogy a bevételek szinte teljes részét a hirdetéseknek köszönheti az oldal.

A növekedés azt is jelenti, hogy nemcsak az előző negyedévhez képest sikerült hatalmas mennyiségű pénzt belapátolni a cég kasszájába, hanem azt is, hogy sikerült túlszárnyalni a 2018 harmadik negyedéves bevételi eredményét, amikor a Facebook még csak alulról kóstolgatta a 17 milliárdos határt.

©

A TechCrunch beszámolója szerint a hír hallatára meg is lódult a Facebook részvényeinek árfolyama, és a keddi 188,25 dolláros árról 198,01 dollár lett.

A Facebook friss pénzügyi jelentése szerint a közösségi oldal 7,26 dollárt, vagyis nagyjából 2154 forintot keresett globális átlagban egy felhasználóján. Ez több mint amit 2019 első negyedévében hoztak össze, ám még mindig elmarad 2018 utolsó negyedévétől, amikor 7,37 dollár volt ez az összes.

Ami a mi szempontunkból érdekes, az az európai adat: a jelentés azt írja, 10,68 dollár (kb. 3169 forint) volt a bevétele a cégnek egy emberen. Ez az eredmény némi visszaesést jelent az előző negyedévi 10,7 dollárról, és elmarad a 2018 utolsó negyedévi 10,98 dollártól is. Az előző év azonos időszakához képest viszont nagy, 1,86 dolláros volt az "erősödés", ami 17,5 százalékos növekedést jelent. Az európai piacon kívül egyébként mindenhol növekedni tudott a Facebook.

©

A fenti táblázatból egyébként az is kiolvasható, hogy a Facebook – Európában – átlagosan 1056 forintot keresett egy felhasználóján egy hónapban – így önön is.

Az összesítésből az is kiderült kiderült, hogy 2019 harmadik negyedévében összesen 6,091 milliárd dollár profitot sikerült elérnie a cégnek. Ez óriási növekedés az előző negyedéves 2,616 milliárd dolláros eredményhez képest, ám az év első felében komoly büntetési tételeket kellett kifizetnie a vállalatnak.

©

A számok alapján úgy tűnik, a Facebook anyagilag is túljutott a különböző adatszivárgási botrányokon, és ismét dúskálhatnak a pénzben. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy ha valamilyen nyomás hatására Mark Zuckerberg mégis úgy döntene, hogy kontrollálja a politikusok kamu hirdetését, mennyivel csökkenne a vállalat bevétele. Elképzelhető, hogy sokkal.

Ha kíváncsi, hogyan alakul a továbbiakban a Facebook sorsa, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kínában most látták elérkezettnek az időt az eredeti VW Bogár lemásolásához

Kínában most látták elérkezettnek az időt az eredeti VW Bogár lemásolásához

A Bush–Obama-barátságot még mindig nem érti sok amerikai

A Bush–Obama-barátságot még mindig nem érti sok amerikai

Kivesznek két programot a Windowsból – ha szüksége van rájuk, kézzel kell majd telepítenie

Kivesznek két programot a Windowsból – ha szüksége van rájuk, kézzel kell majd telepítenie