szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Google-nek támadt egy ötlete, hogyan jelezhetné a felhasználók felé már jó előre, melyik weboldal lassú és melyik gyors. Egy felirat és a betöltést jelző sáv is mutatni fogja a felhasználóknak, melyik weboldalt érdemes bezárni és inkább máshol böngészgetni helyette.

Hiába rendelkezik valaki gyors internetkapcsolattal, egy weboldal betöltése nem csak ezen múlik, hiszen a különféle háttérfolyamatoknak is szerepe van ebben. Így aztán előfordulhat, hogy egy fejlettnek tűnő lap valójában nagyon lassú, és több időbe telik, mire minden információ megjelenik rajta. Ez rettentő zavaró, és a Google is tisztában van vele. Sőt: ki is fundáltak valamit, amellyel elfogadhatóbbak lehetnek az ilyen helyzetek.

A keresőcég hivatalos blogjában egy új eljárásról ír, amely korábbi fejlesztéseikhez hasonlóan most is az internetezés gyorsítását szolgálná. Arról van szó, hogy a cég Chrome böngészője egy változtatással képes lenne jelezni a web “szégyenfoltjait”, vagyis azokat a portálokat, oldalakat, melyek az átlagnál jóval több idő alatt töltődnek be. A Chrome ezeket a szájtokat látható mód meg is bélyegezné:

©

A Google ezen kívül kétféle jelzésen gondolkodik, amik nagy segítséget jelenthetnek az ismeretlen lapra érkezéskor. Az egyik a betöltést mutató állapotcsík, amely egy gyors weblap esetén zöld, míg a lassabbaknál kék színnel jelenne meg. Azoknál, amelyeket a Google rendszere az átlagosnál lassabbnak bélyegez, egy figyelmeztetés is előjönne, hogy a felhasználónak többet kell várnia a tartalom megjelenéséig.

A Google egyelőre nem közölte, mikor tervezi bevezetni a mércét, és azt sem részletezték, mi alapján mérik majd a betöltés sebességét. A keresőcég állítja: tisztában vannak vele, hogy az újítás sokaknak sértő lehet, így olyan eljárást igyekeznek kialakítani, ami mindenki számára elfogadható lesz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Először lehetett nyilvánosan látni a Toyota 1000 lóerős hiperautóját

Először lehetett nyilvánosan látni a Toyota 1000 lóerős hiperautóját

Új pártot alapított Volner János

Új pártot alapított Volner János

Karácsony: Az ország arra vár, hogy az ellenzék rendezze a sorait

Karácsony: Az ország arra vár, hogy az ellenzék rendezze a sorait