szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Véget ért a japán Hajabusza–2 űrszonda küldetésének egyik fázisa, így a szerkezet rövidesen "összecsomagol" és megkezdi hazatérését. A tudósok már nagyon izgulnak, de nem csak emiatt.

Meglehetősen hosszú időt töltött a száguldó aszteroidán a japán Hajabusza–2 űrszonda, így a tudósok elérkezettnek látták az időt, hogy hazahívják a szerkezetet – írja a Gizmodo. A szonda a Ryugu nevű kisbolygón végzett fontos kutatást, de a visszatérés más miatt is érdekes.

A Hajabusza–2 ugyanis legalább két alkalommal le is szállt az aszteroidán, hogy kőzetmintát vegyen. A második alkalommal robbantott is, hogy minél mélyebbre hatoljon, és ne csak a felszínéről lecsíphető apróbb darabokat pakolja a rakterébe. Hogy pontosan mennyi mintát sikerült összegyűjtenie, egyelőre nem tisztázott.

A szakértők szerint a Hajabusza–2 november 13-án, azaz ma kapja meg a hazainduláshoz szükséges instrukciókat, és ha minden jól megy, november 18-án sikerül is útra kelnie. A szonda utazása azonban hosszú idő lesz, a várakozások szerint 2020 decemberében érkezik meg a Földre – remélhetőleg a mintákkal együtt.

A Ryuguhoz való eljutása több mint 3 évébe telt a Hajabusza–2-nek, de mivel a kisbolygó most közelebb van a Földhöz, a visszaút ennél azért rövidebb lesz. A JAXA szakemberei a szonda útját mindvégig nyomon követik majd. A visszaérkezés után az eszköz továbbra is aktív marad, ugyanis a japán űrügynökség más missziókat is tervez vele.

Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatásos a koronavírus új mutációi ellen a Moderna oltóanyaga

Hatásos a koronavírus új mutációi ellen a Moderna oltóanyaga

Különleges mozgású, rejtélyes hatbolygós rendszert fedeztek fel a csillagászok

Különleges mozgású, rejtélyes hatbolygós rendszert fedeztek fel a csillagászok

Beiktatták Balog Zoltánt a püspöki hivatalába

Beiktatták Balog Zoltánt a püspöki hivatalába