szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2020. január 1-jén egy új szabály lép életbe a YouTube-nál a gyerekek védelme érdekében, és ez befolyásolja a tartalomfeltöltők életét.

A napokban küldött ki egy hosszú e-mailt a YouTube a tartalomgyártóknak arról, hogy a közeljövőben egy fontos szabály módosítására kell számítani. A videómegosztón 2020. január 1-jétől egy új szabály vonatkozik majd a gyermekeknek szánt tartalmakra, ami nem csak a fogyasztók, az alkotók számára is komoly változást hozhat.

A jövő év elejétől kezdve egy jelölőnégyzet jelenik majd meg a tartalmak feltöltésénél a YouTube-on. Ezt akkor kell kipipálni, ha az adott kontentet kifejezetten a gyerekeknek szánták a készítők, de akkor is, ha a másodlagos közönséget a gyerekek jelentik. A YouTube szerint erre a gyermekek védelme érdekében van szükség.

A platform az idei évben kötött megállapodást az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal (Federal Trade Commission, FTC), amelynek értelmében 200 millió dollárt (kb. 60,6 milliárd forint) fizettek azért, hogy járjanak utána, a platform megsérti-e a gyermekek online védelmére vonatkozó törvényt (COPPA).

A COPPA értelmében a webhelyek nem gyűjthetnek semmilyen információt a gyerekekről a szülők beleegyezése nélkül, vagy ha igen, akkor azt úgy kell tenniük, hogy a szülők ezt teljes mértékben ellenőrizni tudják.

©

A hamarosan életbe lépő fejlesztéssel is ezt a fajta törvényt igyekeznek betartani. Azoknál a videóknál ugyanis, ahol a feltöltésnél bejelölik a készítők, hogy a videójuk célközönsége a szóban forgó korcsoport, többek között nem lehet majd kommentelni, nem helyezhetők el benne kártyák és személyre szabott hirdetések sem jelenhetnek meg nála.

Nem ez lesz az egyetlen változás, amit eszközöl a YouTube. Nemrég kiderült, december 10-én kerül érvénybe egy olyan gumiszabály, melyre hivatkozva lényegében fiókját törölhetik, ha az üzemeltetők érdeke úgy kívánja.

Az intézkedés amellett, hogy a gyermekeket hivatott védeni, az alkotók számára is jelentős változást hozhat. A TubeFilter becslése szerint lesznek olyan készítők, akik bevétele akár 90 százalékkal is csökkenhet videónként – írja a The Next Web.

Amennyiben valaki mégis úgy dönt, hogy nem jelöli be a négyzetet és kiderül, hogy a videója valójában nagyon is a gyerekeket célozza, akkor az anyagot átsorolhatják, a felhasználót büntethetik vagy akár eljárást is indíthatnak ellene. Ez utóbbi vélhetően csak a sokszoros visszaesőknél jön majd szóba.

És miközben a változás szűk másfél hónapon belül életbe lép, egyelőre nem minden esetben világos, hogy használni kell-e a filtert. Nem tudni például, mi lesz azokkal a gameplay videókkal, amelyekben gyerekbarát játékkal játszik valaki, és bár nem a gyerekeknek szánja a készítő, ők is megnézhetik.

Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!