szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok ötödik alkotmánymódosítására hivatkozva Pennsylvaniában nem lehet arra kényszeríteni a gyanúsítottakat, hogy adják át a jelszavaikat a hatóságoknak.

Régóta okoz már komoly dilemmát az, hogy egy gyanúsítottat kötelezhet-e a hatóság a jelszavai átadására. Az egyik oldal érve szerint igen, mert ez közelebb vihet egy bűntény felderítéséhez – és a továbbiak megakadályozásához –, míg a másik oldal szerint mindenkit megillet a magánélethez fűződő joga, a jelszavak kiadásával viszont ez (is) sérülhet. A pennsylvaniai legfelsőbb bíróság most ebben a témában hozott egy fontos szabályt, amely szerint

a gyanúsítottnak nem kötelessége kiadni a jelszavait.

A döntés egy konkrét ügy kapcsán született. Az Engadget beszámolója szerint Joseph J. Davist gyermekpornográfiával vádolták a hatóságok, a bizonyításhoz viszont bele kellett volna nézniük a számítógépébe. Ehhez Davisnek meg kellett volna adnia a jelszavát, aki korábban már részben beismerte a bűnösségét. A hatóság ehhez akart bizonyítékot szerezni, ám a legfelsőbb bíróság szerint, ha arra kényszerítik a férfit, hogy adja át a jelszavát, akkor az az amerikai alkotmányba, annak is az ötödik módosításába ütközik.

Az Egyesült Államok alkotmányának ötödik módosítása többek között azt mondja ki, hogy senkit sem lehet arra kényszeríteni, hogy maga ellen tanúskodjon.

A döntést azzal indokolták, hogy korábban a fali széfek esetében sem volt kötelezhető egy adott gyanúsított, hogy megadja a zár kombinációját.

A jogvédő szervezetek üdvözölték a döntést, szerintük ugyanis bárki számára komoly problémát jelenthet, hogy a hatóság a jelszó birtokában lényegében minden személyes információhoz hozzáférhet.

Az ArsTechnika szerint ugyanakkor az amerikai alkotmány ötödik módosítása nem jelent automatikus védelmet minden bűnelkövető számára, a jelszó kiadása így az adott bűncselekmény körülményeitől is függ. A döntés egyelőre Pennsylvania államra vonatkozik, így az USA területén eltérő lehet a jogértelmezés.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
 A 300 milliárdos állami pályázat kétharmadát az igénylők fél százaléka kapta

A 300 milliárdos állami pályázat kétharmadát az igénylők fél százaléka kapta

A salgótarjáni után az egri focicsapat is Mészáros Lőrinc közelébe került

A salgótarjáni után az egri focicsapat is Mészáros Lőrinc közelébe került

Elrabolt nigériai iskolások: 27 fiút szabadon engedtek, 317 lányról még mindig semmi hír

Elrabolt nigériai iskolások: 27 fiút szabadon engedtek, 317 lányról még mindig semmi hír