szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sok a veszélyes drónmegközelítés, számos esetben csak néhány méteren múlt, hogy nem ütközött utasszállító géppel.

A drónokkal történő találkozások száma jelentősen, 4-5-szörösére nőtt a   2013 és 2017 közötti időszakban -  áll az Eurocontrol évi jelentésében. Ezek főleg akkor történnek, amikor a repülőgépek a futópálya végső megközelítését végzik, de magasabban is előfordultak esetek. Nemrég volt példa rá, hogy Ferihegyen, korlátozni kellett a forgalmat egy drón észlelése miatt.
A jelentések mindössze tíz százaléka esett a veszélyes megközelítések kategóriájába, ám több olyan eset is volt, amikor mindössze néhány méter távolságra kerülte el a repülőgép a pilóta nélküli repülőeszközt. Itt megmutattuk, mi történik, ha egy repülőgépbe drón csapódik.
A lézeres zavarások még mindig problémát jelentenek, azonban közel harmadára csökkentek a vizsgált időszak végére, amelyben az is közrejátszott, hogy időközben a legtöbb országban bűncselekménnyé nyilvánították.
A jelentés alapján a pilóták és a földi személyzet közötti kommunikációs zavarok immár második éve a légiforgalmi események bekövetkezésének vezető oka. Egyre ritkábban fordul elő a hívójelek összetévesztéséből eredő eset, valamint a légiforgalmi szolgáltatók is kevesebbszer fedeztek fel hasonlóságot a hívójelek között. A GPS-jelek kimaradása a politikailag instabil területek felett okozott problémát. Ez főleg a Fekete- és Kaszpi-tenger környékét, illetve a kelet-mediterrán térséget jelentette az elmúlt időszakban.

Jelentősen, négyszeresére-ötszörösére nőtt azoknak az eseteknek a száma, amikor repülőgépeket drónokkal közelítettek meg a 2013 és 2017 közötti időszakban – közölte az Eurocontrol a jelentésében, amit az AIRportal szakoldal ismertetett. Ilyenek főleg akkor történnek, amikor a repülőgépek a futópálya végső megközelítését végzik, de nagyobb magasságban is előfordultak. A Liszt Ferenc nemzetközi repülődér forgalmát nemrég például kétszer is korlátozni kellett drónészlelés miatt.

A jelentések mindössze tíz százaléka esett a veszélyes megközelítések kategóriájába, ám több olyan eset is előfordult, hogy mindössze néhány méter távolságra kerülte el a repülőgép a pilóta nélküli repülőeszközt. Itt megmutattuk, mi történik, ha egy repülőgépbe drón csapódik. Nem biztató látvány.

A lézeres zavarások még mindig problémát jelentenek, ám a vizsgált időszak végére közel harmadára csökkent a számuk, amiben az is közrejátszott, hogy időközben a legtöbb országban bűncselekménnyé nyilvánították.

A jelentés alapján a pilóták és a földi személyzet közötti kommunikációs zavarok immár második éve a légiforgalmi események bekövetkezésének vezető okai. Egyre ritkábban fordul elő a hívójelek összetévesztéséből eredő eset, valamint a légiforgalmi szolgáltatók is kevesebbszer fedeztek fel hasonlóságot a hívójelek között. A GPS-jelek kimaradása a politikailag instabil területek felett okozott problémát. Ez főleg a Fekete- és Kaszpi-tenger környékét, illetve a kelet-mediterrán térséget jelentette az elmúlt időszakban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyurcsány a Szájer-botrányról: „Orbán és Szájer a két lábon járó nemzetbiztonsági kockázat”

Gyurcsány a Szájer-botrányról: „Orbán és Szájer a két lábon járó nemzetbiztonsági kockázat”

Ónos esőre figyelmeztetnek az ország nagy részén

Ónos esőre figyelmeztetnek az ország nagy részén

Az agrártárca helyettes államtitkárát vették őrizetbe korrupciós ügy miatt

Az agrártárca helyettes államtitkárát vették őrizetbe korrupciós ügy miatt