szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A YouTube új kezdőlapja miatt sok felhasználó bosszankodik. Többen azt kérik, a videomegosztó térjen vissza az előző elrendezésre, mert a mostani nagyon nem jó.

Felhasználók százai elégedetlenek a YouTube új kezdőlapja miatt, mert úgy vélik, az elrendezés zavaró. A szolgáltatás néhány hete módosított kezdőlapján. Ennek hatására az első oldalon megjelenő videók nagyobb képpel jelennek meg, szűrni azonban nem lehet, a felhasználó olyan felvételeket lát, melyekről a rendszer úgy gondolja, érdekelhetik őt.

A The Verge hosszú cikkben magyarázza a jelenség problémáját, és azzal a csattanóval zárul, hogy a videomegosztónak érdemes lenne visszatérnie az előző elrendezésre. Az új stílus nem csak mobilon és táblagépen, a weben is látszódik, és ott is ugyanaz vele a probléma: az ajánlott videók közt nagyon gyakran nem 1-2 napos vagy hetes, hanem sok éves felvételeket találni. Nálunk például 7-8 évvel korábbi feltöltések is előjöttek:

©

A rendszer elviekben a felhasználó érdeklődési köre alapján ajánl néznivalót, amivel önmagában nem is lenne gond. Jó dolog, ha kattintás nélkül, kizárólag görgetés útján is érdekes videók kúsznak be, de itt nem ez a helyzet: nem egyszer tapasztaltuk, hogy olyan videók is előbukkannak, melyeket több alkalommal láttunk már – évekkel korábban, még a feltöltésük idején.

A The Verge megjegyzi, a változtatás előtt sem volt tökéletes az algoritmus, de akkor tényleg friss, mindössze pár napos tartalmakat helyezett előtérbe. Bár most is találkozni ilyen videókkal, a rendszer összességében sokkal régebbi videókat is beválogat, melyek jó eséllyel már nem érdeklik a felhasználókat. Nálunk a nyolc ajánlatból négy, vagyis a kínálat fele ilyen tartalom volt. Az is gond, hogy a kezdőlapon nem lehet finomítani a keresést, nem lehet például előadóra, vagy a feltöltés dátumára, népszerűségére szűrni. Ezzel a funkcióval a Felkapott fül alatt sem találkozni, ott ugyanis csak kategorizálás alapján válogathatnak a felhasználók. A Redditen már több száz komment íródott ezzel kapcsolatban.

Nem a YouTube napjai ezek, a felhasználókat egy másik módosítás is kiborította: nincs olyan felhasználó, aki ne találkozott már a videomegosztó felugró ablakával, amely az ingyenes prémium csomagot hirdeti. Hetek óta. Kikapcsolni csak pénzért lehet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Most a TikTok másolná le a YouTube-ot: jöhetnek a 3 perces videók

Most a TikTok másolná le a YouTube-ot: jöhetnek a 3 perces videók

Catherine O'Hara újraalkotta a Reszkessetek betörők! ájulós jelenetét

Catherine O'Hara újraalkotta a Reszkessetek betörők! ájulós jelenetét

Itt a videó, amin látni, ahogy összeomlik a 900 tonnás rádióteleszkóp

Itt a videó, amin látni, ahogy összeomlik a 900 tonnás rádióteleszkóp