szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fajtól függetlenül hasonlóan reagál a természetben zajló folyamatokra az észak-amerikai madárpopuláció.

Az éghajlat melegedése miatt csökken a madarak testmérete, miközben nő a szárnyfesztávolságuk – derült ki a témában készített eddigi legnagyobb tanulmányból, amelyről a BBC számolt be.

Az Ecology Letters című folyóiratban publikált értekezésben a kutatók 52 észak-amerikai vándormadárfaj csaknem 71 ezer preparált egyedét tanulmányozták, hogy megértsék, miként alkalmazkodnak az állatok az éghajlatváltozáshoz.

"Csaknem az összes általunk vizsgált madárfaj kisebb lett

 – mondta Brian Weeks, a Michigani Egyetem munkatársa, aki a tanulmány vezető szerzője volt. A szakember megdöbbentőnek nevezte, hogy bár nagyon különböző fajokról van szó, mégis rendkívül hasonlóan reagálnak a környezeti változásra.

Weeks szerint az állatok klímaváltozáshoz alkalmazkodását vizsgáló tanulmányok általában az elterjedési területek és a vonulási útvonalak változásairól számolnak be, vagy az életszakaszok eltolódására fókuszálnak, a mostani tanulmány eredményei azonban azt sugallják, hogy a testi, fizikai változások is kulcsfontosságúak.

Az eredmények szerint az 1978 és 2016 közötti időszakban a madarak lábszárcsontja 2,4 százalékkal lett rövidebb, míg ugyanezen idő alatt a szárnyuk hossza 1,3 százalékkal nőtt.

Mindez azt sugallja, hogy a melegedő hőmérséklet hatására csökkent a madarak testmérete, szárnyuk hossza viszont megnőtt.

Weeks szerint a vándorlás rendkívül megterhelő a madarak számára, a kisebb test pedig kevesebb felhasználható energiát jelent a madarak számára a hosszú útjaik során. A szakember szerint több madár nagyobb szárnyfesztávolsággal kompenzálja a kis testét, így magasabb az esélye a túlélésre.

A kutatók nem tudják biztosan, hogy a melegebb hőmérséklet hatására miért zsugorodnak a madarak. Az egyik elmélet szerint a kisebb testű állatok gyorsabban tudnak lehűlni.

Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy az alpesi kecskék és a szalamandrák is zsugorodnak a klímaváltozás miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!