szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Van némi valóságalapja, az időzítést és a tálalást figyelembe véve mégis erősen megtévesztőnek tekinthető a népszerű álhíroldalak közül többre is kikerült nyugdíjprémiumot anyag.

Aligha véletlen, hogy december első napjaiban került ki több klasszikusnak mondható kamuhíres oldalra a cím:

Megerősítették a hírt!!! 115 ezer forint PRÉMIUMOT KAPNAK a magyar NYUGDÍJASOK! Ilyen részletekben fizetik ki a PÉNZT! Minden nyugdíjas megkapja KIVÉTEL NÉLKÜL!

A hír szövegében az InfoRádió által május 5-én közzétett beszámolóra, illetve a Portfolio gazdasági portál pénzügyminisztériumi elemzésére hivatkoznak. A kamuoldalas anyagokban ezt habosítják fel jelentősen. Hogy miért éppen most (december 6., december 7.), az nem véletlen: a napokban kézbesítik a nyugdjasoknak az éves prémiumot, így a téma "benne van a levegőben", ilyenkor lehet csak igazán olvasókat gyűjteni vele.

A cikk címében emlegetett 115 ezer forintból néhány sorral lejjebb már csak 110 ezer forint lesz. Továbbolvasva kiderül, hogy ez most 22 ezer forint – idén átlagosan ilyen összegű nyugdíjprémium esedékes. A 110 ezer forint úgy jön ki, hogy az ideit beszorozták öttel. "Ha 5 éven keresztül tartható, akkor 110 ezer forintot jelent minden magyar nyugdíjasnak 2023-ig." (Hogy a 115 ezer forint hogy jöhet ki 22x5-ből, azt nem tudjuk.)

A hírnek tehát van valós alapja, de a megfogalmazás ezzel az időzítéssel egyértelműen megtévesztő szándékot sejtet. A cím a nyitó "Megerősítették a hírt!" formulával pedig konkrétan hazugság, a Pénzügyminisztérium sem most, sem májusban nem erősített meg semmilyen 110-115 ezer forintos összeget.

Egyébként ugyanezeken az oldalakon írnak a rákot napi két tablettával gyógyító C-vitaminról, meg a rövidlátástól a májgyulladásig mindent gyógyító citromfűről is. Az impresszumban nemhogy a kiadásért felelős személy nincs megnevezve, de egy munkatárs és még az üzemeltető cég neve sem szerepel.

Ha kíváncsi, mely oldalak verik át rendszeresen, fussa át a listánkat: weboldalak, melyeknek soha ne higgyen el semmit.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rich Lesser: Szénadót mindenhova!

Rich Lesser: Szénadót mindenhova!

Bemutatta a Honor az első mobilt, ami már független a Huawei-től

Bemutatta a Honor az első mobilt, ami már független a Huawei-től

Megkérdezte, miért tartóztatják le a tüntetőt, az orosz rendőr hasbarúgással válaszolt

Megkérdezte, miért tartóztatják le a tüntetőt, az orosz rendőr hasbarúgással válaszolt