szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az 1990-es évekhez képest 7-szer gyorsabban olvad a jég Grönlandon a terület jégveszteségéről készült eddigi legátfogóbb tanulmány szerint. A tudósok műholdfelvételek alapján jutottak erre.

Az eddig is tudható volt, hogy Grönlandon nagyon gyorsan olvad a jég, habár az utóbbi hónapokban mintha lelassult volna a folyamat. Brit szakemberek új megfigyelései azonban arra engednek következtetni, hogy ez nagyon nincs így – derül ki a BBC cikkéből.

A mintegy 90 sarkköri kutatóból álló tudóscsapat számos műhodfelvételt elemezve arra jutott, hogy a grönlandi jég valójában gyorsabban olvad, mint hitték. A szakemberek 11 műholdmisszió során készült adatmennyiséget tekintettek át. A szerkezetek 1992 és 2018 között készítettek felvételeket, illetve dokumentálták a jégtakaró térfogatát, vastagságát, súlyát és mozgását. A csapat ezután egyesítette a régi megfigyelésekből származó adatokat a legújabb időjárási és éghajlati modellekkel.

A kutatók azt találták, hogy a vizsgálati időszakban, vagyis 1992 és 2018 között 3,8 ezer milliárd tonna jég tűnt el a területen. A drámai mértékű jégolvadás elsősorban a partok közelében zajlott. Mindez hétszeres növekedést jelent harminc év alatt. A jelenség emellett 10,6 milliméterrel emelte a globális tengerszintet.

©

 Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) 2013-as előrejelzése 60 centiméterben jelöli meg a globális tengerszint-emelkedést 2100-ig, ami azt jelentené, hogy éves szinten 360 millió ember lenne kitéve a part menti áradásoknak. A mostani mutatók szerint azonban a grönlandi jégtakaró a vártnál jóval gyorsabban olvad, vagyis inkább az IPCC "legdrasztikusabb" forgatókönyvét követi, ami még plusz hét centiméternyi emelkedést jelentene.

 Leedsi Egyetem professzora, Andrew Shepherd szerint "a jelenlegi tendenciát nézve, a grönlandi jégolvadás miatt évente 100 millióan lesznek kitéve az áradásoknak a század végére, vagyis a globális tengerszint teljes emelkedését nézve összesen 400 millióan". A kutatók regionális klímamodelleket alkalmazva mutatták ki, hogy a jégolvadás feléért a levegő hőmérsékletének emelkedése okozta felszíni olvadás a felelős, míg a másik feléért a melegedő óceánvíz miatt intenzívebbé vált gleccsermozgás.

A grönlandi jégolvadásról szóló új tanulmány a Nature-ban olvasható.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Nagy baj van Svájcban, úgy olvadnak a gleccserek, mint még soha

Újabb rekordokat döntött meg a gleccserek olvadása idén Svájcban, ezen a nyáron jégtömegük két százalékát, az elmúlt öt évben pedig együttvéve a 10 százalékát veszítették el, ami példátlan a feljegyzések több mint 100 évvel ezelőtti kezdete óta – jelentett be a Svájci Természettudományi Akadémia.

Letiltotta a Twitter Ali Hamenei ajatollah egyik fiókját

Letiltotta a Twitter Ali Hamenei ajatollah egyik fiókját

Nyelvi gyarmatosítás: Így lett újra hatalompolitikai eszköz a francia nyelv

Nyelvi gyarmatosítás: Így lett újra hatalompolitikai eszköz a francia nyelv

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra