Wifit használ otthon? Nézzen körül a routernél, javasolja az FBI

Wifit használ otthon? Nézzen körül a routernél, javasolja az FBI

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre jobban terjednek az online kapcsolódó intelliegnes készülékek (IoT-eszközök), és újabb célpontot jelentenek a hackereknek. Azonban más veszély is leselkedik itt, és épp ettől óvná a felhasználókat az FBI portlandi irodája.

Az FBI portlandi irodája azt javasolja az IoT-eszközök tulajdonosainak, hogy tartsák eszközüket/eszközeiket egy olyan wifi-hálózaton, ami más, mint amit elsődleges készülékeikhez (laptopjukhoz, asztali gépükhöz, okostelefonjukhoz) használnak. Egyszerűbben fogalmazva: a hűtőszekrény és például a laptop ne legyen ugyanazon a hálózaton, a legszemélyesebb adatok máshol legyenek, mint az egyéb IoT-eszközök. Erre egyébként a múltban már több informatikai és biztonsági szakértő is felhívta a figyelmet.

Az érvelésük logikus: amennyiben az összes IoT-eszköz külön hálózaton található, akkor bármilyen támadás ezen készülékek ellen (amire egyébként szép számmal volt már példa) nem teszi lehetővé a hackerek számára, hogy hozzáférjenek az elsődleges eszközökhöz, amelyeken általában a kényesebb adatokat tárolják. A kétféle hálózat feltörése pedig meglehetősen nagy erőfeszítést kíván.

©

Az elsődleges és az IoT-eszközök elkülönített hálózaton való futtatása viszont nem túl egyszerű, éppen ezért a szakemberek két külön router használatát javasolják. Persze választható a bonyolultabb módszer, az úgynevezett mikroszegmentálás is – ez a funkció a legtöbb wifi-router firmware-jében megtalálható. Lehetővé teszi a router adminjának, hogy virtuális helyi hálózatokat hozzon létre. Ezek különálló hálózatokként viselkednek, még ha közös is a routerük.

Az FBI egyéb tanácsokat is megfogalmazott az IoT-eszközök tulajdonosai számára. Például hogy változtassák meg az eszközök alapértelmezett jelszavát, és minél hosszabb és egyedibb jelszót válasszanak. Számos olyan IoT-eszköz van, amelyet okostelefonos alkalmazások támogatnak. Ezek az appok a háttérben futhatnak, alapértelmezett engedélyeket használhatnak, anélkül, hogy erről a felhasználó tudna. Érdemes ennek utánajárni, megtudni, milyen információkat gyűjtenek ezek az appok, és meg kell fontolni, mire adunk engedélyt nekik. Arról is érdemes meggyőződni, hogy rendszeresen frissítve vannak-e az eszközök. Amennyiben a hardver, a szoftver és az operációs rendszer számára automatikus frissítések érhetők el, akkor érdemes bekapcsolni ezt a funkciót.

Néhány nappal ezelőtt az tévékészülékekkel kapcsolatos veszélyekre hívta fel a figyelmet az FBI, a részletekről itt olvashatnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.