szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az előttünk álló időszak ígéretes eszközei a virtuális és a fizikai valóságot keverő AR-szemüvegek lehetnek, amelyek a Pokémon Go alkotói szerint is komoly jövő előtt állnak.

A Nianticcal együttműködve fejleszt új virtuális és kiterjesztett valóságra épülő platformot a főként mobilprocesszorairól ismert Qualcomm. A Niantic ismerősen csenghet a telefonos játékok kedvelői számára, hiszen ez a cég fejlesztette az egykor nagyon népszerű, de még ma is sokakat lázba hozó Pokémon Gót.

A Qualcomm új technológiai eszközét XR2-nek hívja, az elnevezés pedig egy sokoldalú szemüveget takar. (A chipgyártó nem először kezd munkába az AR területén, hiszen ők készítették korábban a Snapdragon XR1 nevű kütyüt is.) Az eszközt illetően a Qualcommnak igen komoly tervei vannak, habár többségük még koncepció szintjén létezik csak.

Az első és legfontosabb, hogy az előddel ellentétben egy sokkal letisztultabb készüléket terveznek. A lencsék egyenként 3K-s képet tudnak megjeleníteni (a tartalom ilyenkor 90 képkocka/másodperces sebességgel kúszik be), 360 fokos videók esetében viszont akár 8K-ig is felskálázható a minőség. A szemüveg hét beépített kamerával rendelkezik, amelyek a szemmozgást is követik, emellett 5G-képes és támogatja a hangvezérlést.

A Qualcomm szerint olyan eszközt sikerül(t) alkotniuk, amely mind a VR-, mind pedig a AR-környezetben újfajta élményt nyújt, nem igényel kábeles összeköttetést, a tartalmak pedig fotorealisztikus minőségűek. A Qualcomm szemüvegét felvéve új világba csöppen az ember – hangoztatták az eszköz bemutatóján, mintegy villanásnyi képet adva a lehetőségekről.

És hogy mindehhez mivel tud hozzájárulni a Niantic? Utóbbi cég a szoftverbéli szakértelmét nyújtja a platformhoz, hiszen a Pokémon Góval már bizonyítottak, hogyan lehet a valóságra vetített tartalmakkal szórakoztatni a nagyérdeműt. Ha az eredmény csak fele olyan jó lesz, mint a pokémonos, a Qualcomm bizonyosan jó lóra tett. (A készülékre persze nem csak ők gyártanak tartalmat.)

Az XR2 megjelenése nem a távoli jövőben esedékes, a chipgyártó már jövőre a piacon szeretné látni. A siettség oka a más cégek által is gerjesztett verseny, hiszen nem a Qualcomm az egyetlen, amely szeretné meghódítani az AR világát, ugyanilyen készüléken dolgozik az Apple is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nincs felső határa a testmozgásnak, ha a szív egészségéről van szó

Nincs felső határa a testmozgásnak, ha a szív egészségéről van szó

Bagatell ügynek állította be Navalnijét a Kreml-szóvivő, de kilóg a lóláb

Bagatell ügynek állította be Navalnijét a Kreml-szóvivő, de kilóg a lóláb

Doku360: A 19 méteres medencénkből jutott el a két lányom az ifi Európa-bajnoki címig

Doku360: A 19 méteres medencénkből jutott el a két lányom az ifi Európa-bajnoki címig