szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy amerikai tanulmány szerint a vízben szülés ugyanolyan biztonságos, mint a szárazon szülés.

A Michigani Egyetem kutatói 397 vízben szülést és 2025 hagyományos, szárazon szülést elemeztek tanulmányukhoz, de semmilyen különbséget nem találtak az újszülöttek biztonsága szempontjából. A szülés utáni vérzés aránya is hasonló volt mindkét csoportban.

A vízben szülésnél az újszülött a kádból való kiemelés után veszi az első lélegzetét. Addig a tüdejét víz tölti meg, amely akkor távozik, amikor a gyerek levegőre kerül és lélegezni kezd. A köldökzsinóron keresztül kap oxigént.

Fontos azonban, hogy az újszülöttet nem szabad visszameríteni a vízbe.

A Michigani Egyetem kórházában a vízben született csecsemőket szinte azonnal kiveszik, és az orvosok nagyon vigyáznak, hogy nehogy ismét alámerüljenek. Az anya és a gyermek segítséggel hagyja el a kádat, és meleg takarókba csavarják őket. Csak ez után kerül sor a méhlepény eltávolítására, így a szülésnél közreműködők pontosan tisztában vannak a vérveszteség mennyiségével.

©

Lisa Kane Low, a tanulmány vezető szerzője, a gyermekgondozás professzora szerint ha megfelelő technikával csinálják, a vízben szülés tapasztalatai nagyon jók. A kórházi tapasztalataik azt tükrözik, amit a vízben szüléssel kapcsolatos nemzetközi tanulmányok is írnak – fűzte hozzá.

Ruth Zielinski, a tanulmány társszerzője, a gyermekgondozás klinikai adjunktusa szerint a kismamák számára több intézménynek kellene felajánlania a vízben szülés lehetőségét, továbbá több kutatást kellene végezni, hogy megértsék a vízben szülő nők elégedettségének okait.

Az Egyesült Államokban csak néhány kórház vagy szülőotthon kínál vízben szülést, mert kockázatosnak tartják az újszülöttkori fertőzések és a köldökzsinór esetleges elszakadása miatt.

A tanulmányt a Birth című folyóirat kedden megjelent számában publikálták.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG hvg360

Csak nyugalom! Kisebb eséllyel szül fiút, aki stresszes

Ne stresszeljen, pihenjen sokat, ha fiút akar – szól amerikai kutatók legújabb tanácsa a kismamáknak. A Columbia Egyetem szakemberei kiderítették, hogy azok a terhes nők, akik akár fiziológiai, akár pszichés stressztől szenvednek, sokkal több esetben szülnek lányt, mint ahogyan azt a statisztika indokolná.

Érdekes különbség: más népek máshogy érzik a keserűt

Érdekes különbség: más népek máshogy érzik a keserűt

Visszadobták a Szájer József kábítószer-birtoklásáról szóló feljelentést

Visszadobták a Szájer József kábítószer-birtoklásáról szóló feljelentést

Ne szelfizzenek majmokkal! – kérik az állatvédők a tudósokat

Ne szelfizzenek majmokkal! – kérik az állatvédők a tudósokat