szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Véget ért Madridban az eddigi leghosszabb ENSZ-klímacsúcs, s a résztvevő országok abban egyeztek meg, hogy a következő évi, Glasgowban rendezendő csúcs előtt bejelentik, országaik milyen további kibocsátás-csökkentésre vállalnak kötelezettséget.

A tervezettnél két nappal hosszabb konferencián ugyanakkor nem született megállapodás sok más kérdésről, például a szén-dioxid-kibocsátási piacok hatékonyabb szabályozásáról. A legfontosabb feladat a további kibocsátás csökkentési vállalások meghatározása, mivel a tudósok megállapították, a 2015-ös párizsi klímacsúcson elhatározott intézkedések nem elégségesek ahhoz, hogy 2050-ig 1,5-2 Celsius-foknál alacsonyabb szinten tartsák a Föld átlaghőmérsékletének a növekedését.

A BBC beszámolója szerint a kisebb országok akartak radikálisabb kibocsátás-csökkentést elérni, míg a nagyobbak, például az USA, Brazília, India és Kína ellenezte ezeket a kezdeményezéseket. „A madridi csúcs eredményei vegyesek, de mindenképpen nagyon távol vannak attól, amire a tudósok szerint szükség lenne. A legnagyobb szereplők a várakozásoknál rosszabbul teljesítettek, ám a kis szigetországoknak, valamint az európai, afrikai és latin-amerikai országoknak köszönhetően az így lehetséges legjobb eredményt értük el” – vélekedett a BBC szerint Laurence Tubiana, a 2015-ös párizsi csúcs egyik meghatározó szereplője. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lassulóban a járvány terjedése a briteknél

Lassulóban a járvány terjedése a briteknél

2022 is Orbán és Karácsony párharcáról szól majd?

2022 is Orbán és Karácsony párharcáról szól majd?

A rosszabb forgatókönyv jött be: 9 százalék lett a költségvetés hiánya 2020-ban

A rosszabb forgatókönyv jött be: 9 százalék lett a költségvetés hiánya 2020-ban