szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Legjobb táncmozdulatait mutatta be Elon Musk a Tesla egyetlen év alatt felépült sanghaji gyárában.

A sanghaji Gigafactory 3 a kaliforniai székhelyű vállalat első, az Egyesült Államokon kívüli üzeme, amely egyúttal a legelső, teljes mértékben külföldi kézben lévő autógyár Kínában.

Az óriásüzemben gyártott első 15 járművet még a múlt hétfőn vehették át a vállalat alkalmazottai, bő egy héttel később pedig hivatalosan is megkezdték a kínai gyártású Tesla Model 3 típusú személyautók átadását. Elon Musk, a cég vezérigazgatója az ünnepélyen tíz Model 3 kulcsát adta át a megrendelőiknek, és beszéde közben még táncra is perdült.

Az eseményen azt is bejelentették, hogy a sanghaji gyár egyúttal megkezdte a Model Y gyártási programját is. Musk szerint a modellből többet fognak venni, mint a Tesla összes más típusából.

A cégvezető azt is elmondta, hogy tervező és mérnöki központ kialakítását tervezik Kínában, ahol egy teljesen új típusú járművön dolgoznak majd. Azt is hozzátette, hogy a Tesla tovább kívánja növelni beruházásait az országban.

A nagyjából 2 milliárd dollárból felépített sanghaji gyárban a Tesla Model 3 személyautó két típusát gyártják, amelyeket kizárólag Kínában dobnak piacra. Miután a kínai gyártású Teslák felkerültek a 10 százalékos gépjármű-beszerzési adó alól mentességet élvező járműtípusok listájára, emellett pedig egy szintén decemberi döntésnek köszönhetően vásárlóik autónként csaknem 25 ezer jüannyi (1 millió forint) állami támogatásban részesülhetnek, a Tesla múlt pénteken a kínai Model 3 induló árát az eredetileg tervezett 350 ezer jüanról (közel 15 millió forint) 299 ezerre (12,7 millió forint) csökkentette.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
László Ferenc Autó

2019 tesztautói a legcukibbtól a legfurcsábbig

Idén közel nyolcvan autót teszteltünk itthon, vagy próbáltunk ki nemzetközi rendezvényeken. Ebből a népes felhozatalból válogattuk most ki a legemlékezetesebbeket.