szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rossz vége lett egy atomerőműben tartott gyakorlatnak Kanadában, ahol több millió állampolgárt rémisztettek halálra egy rosszul kiküldött üzenet miatt.

Egy rosszul elsült katasztrófavédelmi gyakorlat miatt több millió kanadai állampolgár hitte azt vasárnap, hogy katasztrófa történt az ország és a világ egyik legnagyobb atomerőművében, az életük pedig veszélyben van – írta az ügyről az AFP.

A Torontótól mintegy 50 kilométer távolságra lévő Pickering atomerőműben előre eltervezett gyakorlatot tartottak a hétvégén. Ennek része volt az is, hogy a telefonokra figyelmeztető jelzést küldenek a szakértők, hogy kipróbálják: működik-e a funkció.

Az AFP szerint a fiktív vészjelzést az erőmű 10 kilométeres körzetében élőknek kellett volna kiküldenie a gyakorlatot levezénylőknek, de azt tévedésből Ontario tartomány összes lakója megkapta. A legutolsó adatok szerint Kanada ezen a részén 14,5 millióan élnek.

Mivel a kormányzat által kiküldött hivatalos értesítésről volt szó, a telefonokon megjelent üzenet alapján több millió kanadai is azt hitte, hogy súlyos baleset történt az ország atomerőműjében. Bár a létesítmény üzemeltetője, az Ontario Power Generation jelezte, hogy tévedés történt, az erről szóló tájékoztatásra 60 percet kellett várni.

NINCS aktív nukleáris vészhelyzet a Pickeringi Erőműben, az előző riasztást tévedésből adták ki. A környezetet és a lakosságot sem fenyegeti veszély

– hangsúlyozták az újabb, immár helyesen kiküldött tájékoztatóban.

Az ontariói kormányzat az állampolgárok elnézést kérte a tévedés miatt, s egyúttal jelezték: az ügyet kivizsgálják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Aszódi Attila Tech

Aszódi Attila: Közzéteszem a betiltott magyar Csernobil-tanulmányt

Csernobil nem csak a szovjet mérnökök csődje, hanem a kommunista Szovjetunió és a teljes keleti szovjet blokk kommunikációs csődje is. Rengeteg máig ható és jóvá nem tehető hibával. A kommunikációs szarvashibák sorában az egyik egy magyar tanulmány betiltása volt.