szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tizenhárom új űrhajóst képzett ki a NASA, akik minden vizsgát teljesítettek ahhoz, hogy a Holdra és később a Marsra utazzanak.

Bemutatta új, az Artemis-program keretein belül felvett és kiképzett űrhajósait a NASA. A 13 asztronautát egy houstoni ceremónián ismerhette meg a világ – írta a CNN.

A hét férfi és 6 nő 2017-ben került a NASA-hoz, hogy egy több mint 2 éven át tartó kiképzés során űrhajósokká váljanak. A jelölteket 18 ezer jelentkezőből választották ki.

Az űrhajósok nagyon nehéz kiképzésen vannak túl: tanultak robotikát, számtalanszor merültek, emellett oroszul is megtanultak. Arról, hogy ez miért fontos, itt írtunk részletesen.

©

A NASA szerint a kadétok több mint elégséges kiképzést kaptak, hogy a jövőben a Holdra utazzanak, illetve olyan missziókon vegyenek részt, melynek célja a Mars elérése.

Az amerikai űrügynökség számára azért fontos a Hold-misszió, mert onnan szeretnének továbbutazni a vörös bolygóra. Az égitesten ezért új bázist is épít majd a NASA.

Jim Bridenstine, a NASA igazgatója korábban arról beszélt: míg a Holdra egy férfi lépett elsőként, könnyen lehet, hogy a Marsot már egy női asztronauta fogja meghódítani.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feltérképezték az állatvilág legnagyobb ismert genomját

Feltérképezték az állatvilág legnagyobb ismert genomját

Idén is elmarad a Glastonbury

Idén is elmarad a Glastonbury

Világháborús bomba miatt zárják le a Kerepesi utat

Világháborús bomba miatt zárják le a Kerepesi utat