szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) emberei bukkantak rá egy veszélyes sebezhetőségre a Windows 10-ben. Aki képes kihasználni, lehallgató készülékké változtathatja az egész számítógépet.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) azonosított egy igen veszélyes sebezhetőséget a Windows 10, illetve Windows Server 2016 operációs rendszerekben – számolt be róla a The Washington Post, amely szerint az ügynökség már értesítette a Microsoftot a felfedezésről.

Az NSA az Amerikai Egyesült Államok rádióelektronikai, jelhírszerzéssel foglalkozó hírszerző szervezete. Tevékenységük 2013 nyarán, az amerikai számítógépes szakember, Edward Snowden leleplezései nyomán vált ismertté a világ számára.

Ezért is meglepő, teszi hozzá az amerikai lap, hogy a szervezet nem élt a lehetőséggel, hogy a hibát kihasználva állampolgárok millió után kémkedjen. Helyette ugyanis jelentették a problémát, és minden szükséges adatot átadtak a redmondi cégnek.

A jelentést ismerők szerint a hiba a crypt32.dll rendszerfájlt érinti, amelybe belepiszkálva a számítógépek könnyen lehallgató eszközzé változtathatók. Többen úgy jellemezték a helyzetet, hogy a feltárt sérülékenység "a legrosszabb fajtából való".

A hiba részleteiről nem sokat tudni, ugyanis sem a Microsoft, sem az NSA nem közölt róla semmit. A redmondi óriás időközben viszont javította azt: a szokásos hibajavító kedden már elérhetővé tette a sérülékenységet befoltozó patchet, melyhez szűkszavú magyarázatot mellékeltek. Az például lemaradt belőle, hogy az NSA munkájának hála derült fény a problémára.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dárdai elbeszélgetett sértődős gólszerzőjével

Dárdai elbeszélgetett sértődős gólszerzőjével

Több mint 800 milliárd forintos büntetést kapott az Alibaba Kínában

Több mint 800 milliárd forintos büntetést kapott az Alibaba Kínában

Egykor emberek jártak ezeken a helyeken

Egykor emberek jártak ezeken a helyeken