szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2029-ig akár 15 reaktort is létrehozhat Angliában az autógyártó. Állítják: a „tömeggyártott atomerőművek” biztonságosak és olcsók lesznek.

A hagyományos atomerőművekhez képest tizenhatod akkora, gyártósoron készült nukleáris reaktorokat készül telepíteni Angliában a Rolls-Royce, írja a BBC. A luxusautóiról és repülőgépmotorjairól ismert cég 10-15 ilyet készítene el és helyezne működésbe 2029-ig a szigetországban.

A másfél hektáros erőműveket darabokra szedve szállítanák kamionokkal, a gyártó állítása szerint pedig akár „minden városnak lehetne sajátja”, ha eltekintünk a terrorveszélytől. Hozzátették azt is, hogy számításaik szerint olyan gazdaságos lenne az új technológia elterjedése, hogy az az elektromos áram árában is meglátszana.

Nagy-Britanniában 2050-re tűzték ki a klímasemlegesség határidejét. Bár a mini-atomerőművek megújuló energiaforrásként hozzájárulnának a cél eléréshez, szakértők szerint gazdaságosabb a nagyobb reaktorok építése, illetve a szél- és napenergia nyújtotta lehetőségek sincsenek még kiaknázva annyira, hogy érdemes legyen ezen gondolkodni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács Gábor Gazdaság

A kormány szerint az atomenergia a nyerő, csak Paks II árát hagyták ki az egyenletből

Az új energiastratégia hat villamoserőművi forgatókönyvet vesz számításba, ezek közül csak egy van, amelyikben nem szerepel Paks II. A felépítendő atomerőmű árát egyik szcenárió sem veszi figyelembe, azzal együtt messze a Paks-mentes verzió lenne a legolcsóbb, bár több áramot kellene importálni, és más megoldásra lenne szükség a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez.

Hűvösnek, borongósnak ígérkezik a csütörtök is

Hűvösnek, borongósnak ígérkezik a csütörtök is

Ken Follett: Putyin jobban tenné, ha elolvasná a következő könyvemet

Ken Follett: Putyin jobban tenné, ha elolvasná a következő könyvemet

Hadházy szerint titokzatos telefonhívásokkal járatják le Zuglóban

Hadházy szerint titokzatos telefonhívásokkal járatják le Zuglóban