szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Boston Dynamics kiadta az első olyan eszközt, amely segítségével különböző feladatok elvégzésére lehet beprogramozni a Spot nevű robotkutyát.

Hosszú évek óta fejleszti már a Boston Dynamics a Spot nevű robotkutyáját, és nemrég úgy döntöttek, elkezdik árulni az eszközt. (Spotot a massachusettsi rendőrök már le is tesztelték, a tervek szerint bombakereső robotként használnák fel a jövőben.) Most egy újabb lépést tett a Boston Dynamics afelé, hogy a nem is olyan távoli jövőben ilyen robotok szaladgáljanak majd körülöttünk.

A fejlesztő cég kiadta a Spothoz tartozó első SDK-t, vagyis azt a készletet, amely segítségével a fejlesztők különböző feladatok elvégzésére programozhatják be a készüléket. Ez lényegében bármilyen munkát jelenthet, amire a Spot fizikailag képes. Akár táncolni is megtaníthatják.

A fejlesztéshez szükséges eszközt a GitHubra töltötte fel a cég, így az lényegében bárki számára elérhető. Persze ahhoz, hogy a megírt kódot le is tudják tesztelni a roboton, kell maga a robot is. Ezt azonban nem mindenki érheti el, csak azok, akik korábban már bekerültek a legelső tesztelők közé.

A robotot elsősorban ipari felhasználásra szánják a készítői. A HoloBuilders nevű cég például integrálta a robot használatát a már meglévő applikációjukba. A megírt szoftvernek köszönhetően a dolgozóik képesek mobillal vezérelni Spotot. Ennek köszönhetően a gép képes magától körbejárni egy építkezést, majd az ott elkészített 360 fokos fotókat feltölteni a vállalat rendszerébe.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már most nagyon nehéz FFP2-es maszkokhoz jutni

Már most nagyon nehéz FFP2-es maszkokhoz jutni

Szigorításpárti a szavazásunkat kitöltő olvasóink többsége

Szigorításpárti a szavazásunkat kitöltő olvasóink többsége

Hitlert vélték felfedezni az Amazon új logójában

Hitlert vélték felfedezni az Amazon új logójában