szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Avast nem csak külföldön népszerű, a magyar internetezők is szívesen telepítik számítógépeikre. Most derült ki, hogy a szoftver eladja a felhasználók böngészési előzményeit.

A felhasználók által generált információs csomagot nem csak elraktározza, értékesíti is különféle cégek számára az Avast vírusirtó egy kevéssé ismert leányvállalatán keresztül – minderre a PCMag és a Motherboard közös nyomozása derített fényt.

Az Avast vírusirtó magyarországi felhasználók körében is népszerű szoftver, külföldön is sokan használják. A cég utolsó adatai szerint mintegy 435 millió számítógépről tudni, melyre az Avast programját telepítették, de az adatgyűjtés elvileg “csupán” 100 millió eszközön zajlik.

A szoftver által végzett adatgyűjtés kizárólag engedélykérés útján működik – a felhasználóknak tehát bele kell egyezniük, mielőtt tényleg sor kerülne rá. A telepítés után megjelenő tájékoztatóban – amit a felhasználók többsége el sem olvas – jelzi is az Avast, hogy bizonyos információk a Jumpshot felé vándorolhatnak, ám azt, hogy miként, már nem részletezik.

Az adatok értékesítésével megbízott cég főleg a böngészési előzmények eladásából szerzi bevételét, valamint abból, hogy az egyes weboldalakon, például a YouTube-on milyen videókra kattint a netező. A begyűjtött adatok névtelenül kerülnek a Jumpshothoz, az Avast pedig állítja, hogy egyiket sem lehet visszavezetni a konkrét felhasználóhoz.

A Jumpshot által értékesített csomagokat olyan cégek vásárolják meg, mint a Google és a Microsoft, de a vevők között van a Sephora, a Pepsi, a Home Depot, a Condé Nast, az IBM és a Loréal is.

Az Avastot nem olyan régen azért “büntették” a Chrome böngészőt üzemeltető Google, a Firefox kiadója, a Mozilla és az Operát készítő cégek, mert kiderült, hogy a vírusirtó egyik pluginja böngészési adatokat gyűjtött. A bővítményt mindhárom vállalat eltávolította programjából. Igaz, a folyamat ettől nem állt le, hiszen a fenti módszert használva az Avast most is ezt csinálja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
910 millió forintot kérnek ezért az egyetlen példányban készült sportkocsiért

910 millió forintot kérnek ezért az egyetlen példányban készült sportkocsiért

Cseh csúcsmodell: Magyarországon a 280 lóerős új Skoda Superb

Cseh csúcsmodell: Magyarországon a 280 lóerős új Skoda Superb

Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a Szputnyik V vizsgálatát

Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a Szputnyik V vizsgálatát