Pavló Péter
Pavló Péter
Tetszett a cikk?

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet mérnökei jelenleg a rendszer nagy detektorain és a nagy hadronütközetetőben is a szokásos karbantartási munkálatokat végzik. Bejutottunk oda, ahol még a tudósok is csak ritkán járhatnak.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet – vagy ahogy a legtöbben ismerik, a CERN – egyedülálló kutatási helyszín a világon. Ha leszámítjuk azt a tudományos munkát, ami Genfben, a svájci-francia határnál folyik, akkor is vehetjük szó szerint a fenti állítást, ugyanis nincs még egy olyan összetett, a részecskefizikát kiszolgáló rendszer, mint amilyet a Jura-hegység lábánál alakítottak ki.

A CERN nagy hadronütköztetőjét (Large Hadron Collider, LHC) még 2018 végén állították le, hogy elvégezzék rajta a szokásos karbantartási munkálatokat, valamint továbbfejlesszék a szerkezetet. Ezt a munkát nagyjából két évre tervezték, így ha minden rendben halad, 2020 augusztusára el is készülnek a munkálatokkal, 2021 elejére pedig már újra működésbe léphet a rendszer.

Jelenleg azonban nemcsak az LHC-n dolgoznak a mérnökök, hanem a többi detektorokon: a CMS-en (Compact Muon Solenoid), az ATLAS-on, az ALICE-en és az LHCb-n is. A detektorok közül hármat, valamint a nagy hadronütköztetőt a napokban testközelből is megnézhettük.

A CERN saját adatközpontot működtet, amely nemcsak a kísérletekből származó adatoknak ad helyet, de ezzel szolgálják ki a szervezet egész informatikai infrastruktúráját.

©
©
©

A CMS, vagyis a Compact Muon Solenoid elnevezésű berendezés a CERN két legnagyobb berendezésének egyike. Jelenleg ez is karbantartás alatt áll.

©
©
©
©
©
©
©

AA CERN egyik legismertebb része a Nagy Hadronütköztető (LHC) 27 kilométeres köralakú alagútja, amely befogadja a gyorsító részegységeit.

©
©
©
©

Jelenleg az ALICE detektoron is karbantartást végeznek, így a több tonnás ajtajait is kinyitották.

©
©
©
©

Az ATLAS-kísérleteket kiszolgáló ATLAS-detektort szintén leállították, hogy a szokásos ellenőrzéseket el tudják végezni rajta.

©
©
©
©

Hamarosan további részletekkel szolgálunk a CERN-ből. Ha kíváncsi rájuk, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megvan az idei Pride-felvonulás időpontja

Megvan az idei Pride-felvonulás időpontja

Szex és Budapest: alap lett az álszentség a NER-ben

Szex és Budapest: alap lett az álszentség a NER-ben

Mohamed szaúdi trónörökös rendelte el Khashoggi meggyilkolását

Mohamed szaúdi trónörökös rendelte el Khashoggi meggyilkolását