Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Mindenki az összehajtható képernyőjű laptopra volt kíváncsi a Lenovo bolognai bemutatóján, ahol az újságírók a gyártó más eszközei mellett kézbe vehették a pc-piac idei egyik legígéretesebb újdonságát is.

Az összehajtható telefonnal ellentétben az összehajtható laptop nem hangzik túl izgalmasan, hiszen minden notebook ilyen. A Lenovónál tervezői azonban úgy gondolták, túlságosan is beleragadtak a hordozható számítógépek ebbe a “fent képernyő, alul billentyűzet” elrendezésbe, érdemes lenne most már kipróbálni valami újat. A sok iparágbéli gondolkodás és az elmúlt év(tized)ekben látott megannyi szabadalom eredményeként született meg a Lenovónál a január elején zajlott CES 2020 technológiai szakkiállításon bemutatott ThinkPad X1 Fold. Ez volt a sztárja a minap, Bolognában tartott eseménynek, ahol a gyártó képviselői nem csak beszéltek a gépről az Európa különböző részeiről összesereglett újságíróknak, hanem kezükbe is adtak egy jól használható prototípust.

©

Az összehajtható okostelefonok kapcsán még nem igazán tiszta, mire is lesznek alkalmasak. A zsebben elférő eszközök képernyői még kihajtva is csak telefonok közt számítanak nagynak, notebookként nehezen értelmezhetők, így munkára például csak korlátozottan alkalmasak. Nem úgy a ThinkPad X1 Fold, melynek szétnyitásával egy 13,3 hüvelykes eszköz tárul a felhasználó elé, amely felezve – ha az alulra kerülő képernyőrészre például virtuális billentyűzet kerül – még mindig közel 7 hüvelyknyi tisztán kijelzőként használható felületet jelent. (Tehát ahol a szétnyitható telefonok képernyőmérete eléri a maximumot, ott kezdődik az összehajtható kijelzős laptop.)

A 2048x1536 pixel felbontású, 300 nit fényerejű OLED érintőpanelről a Lenovo állítja, egyáltalán nincs rajta semmiféle gyűrődés. Megnéztük: a fény határozottan megtörik a képernyő középvonalában. Ám amikor meg is foghattuk a gépet, és többször végighúztuk ujjainkat a kijelzőn, azt tapasztaltuk, hogy valóban nem érezni semmi törést vagy gyűrődést – mármint egyáltalán semmit. (Hogy ez egy év használat után is így lesz-e, az persze majd kiderül.)

©

Hogy melyik méretben és formában mit lehet csinálni egy ilyen notebookkal, ami valójában egy hordozható képernyő, abból is ízelítőt kaptak az újságírók.

Szétnyitva álló és fekvő helyzetben is egy hagyományos képernyőt kapunk. Fekve filmet nézhetünk rajta, álló helyzetben pedig például böngészőben olvasgathatunk – mintha egy nagyobbfajta táblagépet tartanánk a kezünkben.

©
©

Összehajtogatás után jönnek az izgalmasabb lehetőségek. Elsőre érdekes, bár ki tudja, hosszabb távon mennyire kényelmes forma a könyvolvasás. Kisebb behajtás után pont úgy tartható a gép, mintha egy könyvet fogna a kezében az ember.

Laptopszerűen asztalra téve praktikusnak tűnik a ThinkPad X1 Fold. Egy üzleti távmegbeszélés közben az alsó felén, ha akarjuk, virtuális billentyűzet helyezkedik el, de ha akarjuk, akkor az egyik résztvevő által éppen prezentált diasor – miközben fent eközben végig a videokonferencia résztvevői láthatók.

©

Ha a tartozékként elérhető külső (vezeték nélküli) billentyűzetet csatlakoztathatjuk, akkor a képernyő megosztása maradhat – például fent videochat, alul a témaként szolgáló grafikonok; illetve újságíróknál vagy kutatóknál alul a források, fent az éppen születő saját cikk vagy tanulmány –, miközben gépelni is tudunk.

©

Ehhez egyébként bármilyen klaviatúra használható, de a kifejezetten géphez tervezett billentyűzet a Lenovo szerint azért is lehet praktikus, mert olyan vékonyra tervezték, hogy a gép összecsukott állapotában pont beleférjen a két képernyőfél közti nyílásba, így egyben hordozható a monitor és a gombsor. A billentyűzet ilyenkor védi is a képernyőt.

©

Az összecsukott forma könnyen belátható előnye pedig az, hogy egy 13,3 hüvelykes laptop így lényegében feleakkora helyre elfér – a bolognai demonstráció szerint egy normál méretű női táskába is kényelmesen hordozható. Ezt nem csak kompakt mérete, de 1 kiló alatti súlya is segíti.

©
©

Ahogy a gép bejelentésekor is felvetettük, a masina kritikus pontja az lesz, hogyan bírja majd a napi szintű nyitogatást. A bemutatón elhangzott, hogy négy éven át dolgoztak a mérnökök azon, hogy megszülessen a megfelelő képernyő és pánt. A munka végeredményeként annyit tud ígérni a vállalat, hogy még intenzív céges felhasználás mellett is 3-5 éven át kitart majd a masina. A másik közölt adat szerint a gyári tesztek szerint 30 ezer kinyitásig-becsukásig kell bírnia a gyűrődést a laptopnak.

A Lenovo ígérete szerint a ThinkPad X1 nyáron kerül majd boltokba, 2499 dolláros (induló)áron. Ez átszámolva – vélhetően nettó, azaz adók nélkül – mintegy 765 forintot jelent. A vásárlók az izgalmas képernyőmegoldáson túl Intel processzort és integrált grafikai vezérlőt (Intel UHD Gen 11), 8 GB RAM-os és 1 TB-os SSD tárhelyet kapnak majd, igény esetén a wifi mellé 5G-s képességgel megfűszerezve.

©

Azt nem állítjuk, hogy a számítógépes piacot vezető Lenovo megoldása garantált siker, és innentől kezdve minden laptop más lesz. Azt viszont igen, hogy az összecsukható telefonok tavalyi startja után nagyon hiányzott már a hosszú évek óta változatlan notebookok világából is egy érdekes ötlet. Amely véleményünk szerint annyira jó biztosan van, hogy megérje próbát tenni vele a pc-gyártóknak.

Ha máskor is tudni szeretne az érdekes új számítógépekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!