szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Mars Society, vagyis a Mars Társaság olyan pályázatot írt ki, aminek keretében egy működő marsi kolónia megtervezése a feladat. Aki jól dolgozik, 10 ezer dollárt nyerhet.

Új pályázatot hirdetett az 1998-ban az Egyesült Államokban alapított Mars Társaság (Mars Society), amely arra vonatkozóan vár ötleteket, ki hogyan szállásolna el és tartana életben egymillió embert a vörös bolygón – írta a Futurism.

A technológiai lap cikke szerint a magyar vonatkozással is rendelkező társaság második alkalommal ír ki a Mars-expedícióval kapcsolatos pályázatot. Az első felhívás fókuszában egy ezer emberről gondoskodó marsi kolónia állt. Azt a kiírást a Massachusetts Institute of Technology (MIT) "Star City" című terve nyerte.

A mostani felhívás során olyan ötleteket vár a Mars Society, melyek egy fokkal komolyabb város képét festik a szakértők elé. Az egyik kritérium, hogy a településnek önellátónak kell lenni, emellett a mesterséges intelligenciára is támaszkodnia kell.

A pályázat azt követően született, hogy a SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk egy Twitter-bejegyzésben újra a Mars benépesítéséről értekezett. Musk ugyanis azt írta, szerinte nem lehetetlen, hogy 2050-re már egymillió ember éljen a Marson. Ahhoz persze, hogy ez megvalósuljon, valahol lakniuk is kell az első marsiaknak – ezért tehát az újabb felhívás.

A pályázat egyébként komoly pénzjutalommal kecsegtet: aki elég jó ötlettel jelentkezik, azt a társaság mintegy 3,1 millió forintnak megfelelő dollárral jutalmazza. Ehhez azonban nem csak papírra kell vetni a terveket, az épületeket és az azokat működtető rendszereket meg is kell építeni, mondjuk 3D-nyomtatóval.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szovjet időgép: beültünk egy 492 kilométert futott régi Ladába

Szovjet időgép: beültünk egy 492 kilométert futott régi Ladába

Nincs megállapodás, keddtől veszélyben a műtétek Szegeden

Nincs megállapodás, keddtől veszélyben a műtétek Szegeden

Krekó Péter: "A harc, amit a kormány folytat, szinte örökre fenntartható"

Krekó Péter: "A harc, amit a kormány folytat, szinte örökre fenntartható"