szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár a NASA is szemmel tartja a bolygónkra veszélyt jelentő aszteroidákat, előfordul, hogy az űrügynökség nem vesz észre valamit. A mesterséges intelligencia viszont itt sem tud hibázni, legalábbis erről tanúskodik egy új beszámoló.

Több olyan aszteroidát is sikerrel azonosított egy holland kutatók által "kiképzett" mesterséges intelligencia, melyek méretük miatt nem tekinthetők veszélytelennek – írta a The Register.

A NASA is foglalkozik aszteroidák megfigyelésével, és rendszerint közzé is teszi erről szóló beszámolóit. A most azonosított aszteroidák szerepelnek a NASA rendszerében, de olyan jelzéssel látták el őket, melyek alapján nem valószínű, hogy gondot okoznának.

A Leideni Egyetem fejlesztése, egy neurális háló azonban máshogy gondolja ezt, a gép ugyanis több számítás elvégzése után egy másik kategóriába sorolta az aszteroidákat: szerinte olyan égitestekről van szó, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A rendszert a kutatók saját elméletük alapján okosították: egy szuperszámítógép segítségével a Naprendszer sok ezer évnyi (lehetséges) mozzanatát szimulálták, az eredményeket pedig megmutatták az algoritmusnak, amely ezután értékelést készített. Ekkor talált rá a már említett 11 aszteroidára is.

Bár a rendszer úgy véli, hogy az aszteroidák pályájuk és méretük miatt (mindegyik 100 méternél nagyobb) veszélyt jelenthetnek a Földre, nem mostanában várható az érkezésük, csak valamikor sokára, 2131 és 2923 környékén. Ez persze nem azt jelenti, hogy az égitestek biztosan belénk csapódnak, hiszen – mint azt a kutatók is megjegyzik – egy gép is tévedhet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Tudja, mi történt 2,2 milliárd éve?

Tudósok szerint 2,2 milliárd éve történt a legrégebbi aszteroida-becsapódás, amelynek feltehetően egy jelentős éghajlatváltozás volt a következménye.

Ebben a 45 éves törökbálinti Trabiban csak 45 ezer kilométer van

Ebben a 45 éves törökbálinti Trabiban csak 45 ezer kilométer van

Minden idők legfontosabb magyar filmjei – HVG TOP30 (1.) – Jóbtól az erotikáig

Minden idők legfontosabb magyar filmjei – HVG TOP30 (1.) – Jóbtól az erotikáig

Videó: percekig ütötte egymást két férfi a tápiószelei családsegítő központban

Videó: percekig ütötte egymást két férfi a tápiószelei családsegítő központban