szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Igazán különleges formát vett fel két, egymásba olvadó csillag 150 fényévre tőlünk.

Az Európai Űrügynökség Gaia távcsőjéből származó adatok segítségével azonosítottak a kutatók két fehér törpét, melyek egyesülésük során igen szokatlan formát öltöttek: a tudósok azt mondják, úgy néznek ki, mintha egy hóembert látnánk az űrben.

A BBC szerint az összeolvadó csillagok 150 fényévre vannak tőlünk. A jelenséget és a különleges kompozíciót a Warwick Egyetem szakemberei által vezetett nemzetközi kutatócsapat fedezte fel. A begyűjtött adatok után a hóemberré váló csillagokat így illusztrálták:

©

Az űrbéli hóember tömege nagyobb a Napnál, átmérője kétharmada a Föld átmérőjének, a légköre pedig korábban soha nem látott összetételű. "Azt várnánk, hogy külső rétege hidrogén, néha esetleg héliummal vegyülve, vagy csupán hélium és szén. A hidrogén és a szén ilyen kombinációjára nem számítottunk, mivel kell lennie egy vastag hélium rétegnek, amely meggátolja ezt" – mondta Mark Hollands, a Warwicki Egyetem kutatója, a Nature Astronomy folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője.

A tudósok szerint a furcsa objektum biztosan két fehér törpe közeledésének eredménye, melyek egy még sűrűbb fehér törpévé állnak össze. A fehér törpe állapot a csillagfejlődés végső stádiuma. A fehér törpék extrém magas felszíni hőmérsékletűek, ezért ragyogó fehér fényt bocsátanak ki.

Úgynevezett fekete törpék is vannak. Ilyen a feltételezések szerint akkor jöhetnek létre, amikor a fehér törpe teljes, addig felhalmozott energiáját kisugározta, és már nem világít többé, ilyet azonban még nem láttak a tudósok.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem lesznek misék a fővárosi templomokban

Nem lesznek misék a fővárosi templomokban

Három év után ismét corgik rohangálnak a brit királyi palotában

Három év után ismét corgik rohangálnak a brit királyi palotában

Totális buszháború Hódmezővásárhelyen

Totális buszháború Hódmezővásárhelyen